САЩ и ЕС ще отстояват твърдо суверенитета на Украйна

Свят

14-03-2014, 20:45

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Европейският съюз и САЩ са твърдо решени да отстояват суверенитета на Украйна, както и да приемат, в случай на необходимост, санкии против Русия. Това заяви американският президент Барак Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Ние продължаваме да се надяваме, че може да бъде намерено дипломатическо решение на кризата в Украйна. САЩ и Европа обаче са единни в изпращането на сигнал не само по отношение на суверенитета на Украйна, но и в това, че ще има последствия, ако в действителност се продължи с нарушаването на този суверенитет", заяви държавният глава на Щатите в съвместно изявление с премиера на Ирландия Енда Кени, когото той прие в Белия дом в рамките на седмицата на дипломатически консултации по темата за кризата в Украйна. "Разбира се, нашето внимание в момента е приковано към ситуацията в Украйна”, добави той, цитиран от Агенция "Фокус".

Енда Кени съобщи от своя страна, че е информирал Обама относно резултатите от обсъждането на украинската криза в Европейския съвет. "Надяваме се, че яснотата на нашия сигнал и силата на чувствата ни ще помогнат за предотвратяването на възникването на много сложни обстоятелства в Украйна", отбеляза ирландският премиер.