При четирима простреляни полицаи, по-добре министърът и главният секретар да си мълчат (ВИДЕО)

"Щом има жертви, значи работата не е добре свършена", заяви Бойко Борисов, но добави, че в такива моменти не трябва да се политиканства

"В последните часове, като слушам обясненията на министъра и на главния секретар на МВР, им предлагам - по-добре да си мълчат, отколкото да приписват вината на други хора" - това заяви по повод изявленията на Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров за инцидента в Лясковец бившият премиер Бойко Борисов пред Агенция "Фокус". При четирима простреляни полицаи, по-добре да си мълчат, и да изкажем съболезнования на близките", продължи лидерът на ГЕРБ.В официалния си сайт и в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" той публикува своя коментар по темата, в който изказва съболезнованията си на близките на загиналия полицай и изразява мнението си за случая:

"Първо, моите съболезнования за семейството на загиналия полицай и по-бързо да оздравяват ранените. Знаете, че аз лоша дума за МВР няма да кажа. Подобен инцидент може винаги да възникне. Служителите на МВР в страната имат ежедневно подобни задържания и изземвания и никой от тях не е застрахован, че подобно нещо няма да му се случи."

Бойко Борисов припомни: "Преди години в Харманли имаше подобен случай, този с така небезизвестния Чакъра. Лицето беше изстреляло над 200 патрона по служителите на реда, които бяха отишли да го задържат, и само късметът им ги остави живи. Днес щом има жертви, значи работата не е добре свършена, безспорно. Но много ми се иска в такива моменти да не се политиканства, а обратното, да се опитваме да разсъждаваме, да се опитваме да бъдем толерантни, ако щете. Защото държавата колко психично болни има да издържа, в тази тежка финансово-икономическа криза? Това не е единичен случай".

Експремиерът допълни, че като главен секретар винаги се е стараел да пази живота първо на гражданите и на полицаите, а едва след това на този, който си е позволил да открие огън по тях.

"Навсякъде по света подобни лица биват обезвреждани така, че по никакъв начин след това да не могат да застрашават живота на останалите граждани", подчерта Борисов и каза още веднъж, че няма да политиканства на тази тема.

"Лесно е да се обвиняват министъра, главния секретар или който и да е. Затова предвид факта, че на ден има по стотина такива операции и няма как полицаите да знаят, че ще ги посрещнат със стрелба, смятам, че действията им по обезвреждането и раняването на лицето, открило огън, са оправдани”, каза все пак той.

Лидерът на ПП ГЕРБ заяви, че вотът на недоверие за сигурност и несъгласията по него, които има с управляващите, нямат нищо общо с днешната случка: "Вотът на недоверие по сигурността е политика. Ние спорихме дали ГДБОП трябва да отиде към ДАНС, дали една чисто информационно-аналитична служба трябва да бъда натоварена с работа по организираната престъпност. Дали НСО трябва да бъде разформировано, дали да отиде към МВР и т.н.  Това цели вотът. Докато тук имаме една специфична и конкретна информация завършила със смърт на полицай и други ранени, което е тежък инцидент”.

Бойко Борисов изрази и възмущението си от факта, че Народното събрание работи зад полицейски заграждения, вместо служителите на реда да си вършат работата, за която са предназначени. "300 дни стоят хиляди, хиляди полицаи и жандармеристи пред парламента. На всяка пряка, ако тръгнеш към парламента, седят по 20 полицаи. Какво мислите, че това не ги напряга колегите, не им е тежко и студено, не им е приятно да се бутат с хората, които протестират?  И затова аз миналия февруари дадох оставка, за да не предизвиквам хората и МВР към подобни действия. Демокрацията го е измислила. Правят се предсрочни избори, народът се произнася и всички си сядаме по столовете и изпълняваме това, както народът ни е подредил", заяви лидерът на ГЕРБ.

"А какво да кажем за тези полицаи, които са на границата сега? Тези, които месеци наред седят под найлоните при нечовешки условия. МВР е подложено под огромен натиск. И това в никакъв случай не е правилно да се каже „МВР на Цветанов” , „МВР на Йовчев”. Това си е работа на областния директор и на полицията в Лясковец. Те са всеки ден, затова взимат заплата, затова са независими, затова са експерти. Със сигурност, не само ще има наказани, ще има и повдигнати обвинения", подчерта Борисов и отново направи аналог с операцията в Харманли, която той е ръководил.

"Не допуснах да загинат полицаи и сега ни разхождат из прокуратурата, колко пъти вече. Ако бяха убили полицаи там или по нас като стреляха, тогава може би нямаше да пишем сега толкова и да се обясняваме дали е грешно този, който стреля с калашник по полицаи, да бъде атакуван. И ние тогава го изчакахме денонощие. Докато се самоубие. След това защо трябваше да рискувам жовота на хората и полицаите в обградена къща с гранати.  Да влязат вътре, да гръмне някоя граната, да ми загинат момчетата. Защо?!", попита реторично Борисов.

Борисов отправи критики към публичните акции и действия на МВР около общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. "Вече минаха 10 дни, а никой не се е обадил да повика шефа на финансовата комисия към Столичния общински съвет за разпит."

По отношение на Цветанов Борисов припомни, че  когато е имало публични съмнения в него,  го извикал и му е казал, че ако има нещо вярно в тези обвинения ще се разделят. "Той ми се закле, че няма и до този момент по никакъв начин не мога да бъда убеден, че има нещо вярно в обвиненията срещу него. Има съдебна система и всеки, който твърди нещо, трябва да се докаже съобразно нейните правила. Ако едно от обвиненията му се докаже, той няма да ми е заместник”, каза още Борисов.