Представят изложба, посветена на съпротивата срещу комунизма в България

"България 1944 -1989 г.: Забранена истина"

По инициатива на парламентарната група на ПП ГЕРБ в Народното събрание на Република България ще бъде открита изложбата "България 1944-1989 г: Забранена истина", съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Събитието е с начален час 10:30 и ще се състои във фоайето на парламента.
Фотосите разкриват малко познати факти от историята на страната ни в годините на комунистическата диктатура. Показани са съпротивата на българите срещу наложения със сила тоталитарен режим, както и кървавата разправа със свободната мисъл и слово в периода 1944 - 1989 г. Една от целите на изложбата е да даде тласък на дебата за по-цялостно и обективно представяне на комунистическото минало в учебните програми.
Изложбата е проект на Мемориалната библиотека в памет на жертвите на комунизма (МБПЖК/Берлин), реализиран с подкрепата на Фондация "Конрад Аденауер" и Федералната фондация за изследване на диктатурата на Германската единна социалистическа партия (ФФИДГЕСП /Берлин) и в партньорство със Съюз "Истина", ДА "Архиви" на Република България и Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (КОМДОС). Пряко ангажирани със създаването на изложбата са Фанна Коларова, Стоян Райчевски и Радостина Георгиева, а краткият документален филм към нея е творба на режисьора и продуцент Ирена Даскалова.
На 12 октомври 2012 г. в сградата на ДА "Архиви" в София изложбата “България 1944-1989. Забранена истина“ бе официално открита от президента Росен Плевнелиев, а на 13 март 2013 г. тя бе показана за пръв път и в Берлин (Deutsche Gesellschaft).
На 29 януари 2014 г. експозицията бе представена в Европейския парламент в Брюксел в рамките на международната конференция "Настояще, зависимо от сенките на комунистическото минало", организирана от евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев (България) и Йоахим Целер (Германия). Участие в дискусията взеха д-р Ханс-Герт Пьотеринг, председател на Фондация "Конрад Аденауер" и председател на Европейския парламент в периода 2007-2009 г., както и германски и български изследователи на комунистическото минало на двете страни, сред които г-жа Урсула Попиолек (МБПЖК), Маркус Пийпер (ФФИДГЕСП), г-н Евтим Костадинов (председател на КОМДОС), проф. Евелина Келбечева (Американски университет в България) и др.