Вестниците в петък, 14 март

Най-доброто от печата

14-03-2014, 08:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Специален фонд ще раздава жилища на бедни и на роми

Като отчет на Министерски съвет са първите страници на днешните вестници. Всички пишат за намеренията на министерствата.

8 нови завода ще заработят у нас до края на годината, пише днес вестник „Стандарт“, цитирайки министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той обеща да отвори врати предприятие за части за автомобили и друго за автоклиматици. Ще заработят още заводи за усилватели и радио-телевизионна техника, за лазерни машини, за медицинска техника и за производство на промишлени газове. Ще имаме и нов завод за захарни изделия и пристанище в Силистра. Вече има инвеститори в тези предприятия, но не желаели да се покажат на светло за сега. 

Строежът на липсващите 255 км от автомагистрала „Хемус“ ще започне през 2016г., съобщава вестник „Преса“. Той цитира регионалния министър Десислава Терзиева. Участъкът започва от Ябланица, минава по средата между Плевен и Ловеч, северно от Велико Търново и стига до Белокопитово, където има действащ аутобан до Варна. Прогнозната стойност на магистралата е 1,5 млрд. лв. без ДДС. Няма обаче яснота кога ще приключи строителството, тъй като е с пари от бюджета.   

Специален фонд ще раздава жилища на бедни и на роми, пише вестник „Сега“. Държавата и общините да предоставят терени, върху които частни инвеститори да строят жилища за хората с ниски доходи и специфични нужди, за самотни възрастни хора, граждани в неравностойно положение и маргинални слоеве. Всички те ще получават домове по облекчени процедури от новосъздаден социален сграден жилищен фонд. Тези намерения ще залегнат в жилищен кодекс, който ще се подготви от Министерството на инвестиционното проектиране. Оттам не съобщиха на какъв принцип ще предоставят домовете, но най-вероятно ще е както е при общинските жилища - срещу символичен наем. За ромите ще се строят "благоустроени жилища в съседни терени", където те ще бъдат настанявани. А на мястото на сегашните гета се предвижда да бъдат създадени производствени зони, в които да има условия за трудова заетост на малцинствата.

България се разделя на 4 или на 6 зони. В центъра на всяка от тях е база за спешна медицинска помощ с хеликоптери. Темата е на вестник „24 часа“. Целта е до всяка точка в държавата да се стига най-много за 30 минути. С обратния курс - 60 минути. Така се покрива т. нар. златен час- времето, което се смята за критично за оцеляване на болен или пострадал.  Това предвижда разработка на министерството на транспорта. В едната схема базите са в София, Велико Търново, Банско и Бургас, а във втория вариант - в София, Велико Търново, Бургас и Пловдив.

180 предсрочно освободени затворници ще бъдат следени с електронни гривни, съобщи шефът на дирекция “Изпълнение на наказанията” Митко Димитров пред „Труд“. Гривните ще бъдат заключени на ръцете или глезените на осъдени и пуснати под пробационен надзор, на които е наложено “ограничено придвижване” или “задължителна регистрация.” Електронното наблюдение е по проект на правосъдното министерство със средства от Норвежкия механизъм. То ще струва 585 хиляди евро и ще продължи две години. Електронният контрол на един затворник с гривна ще струва 4,70 лв. на ден. 

И спортната новина от „Стандарт“, за съжаление не добра за България - Валенсия победи с 0:3 Лудогорец в първата среща от осминафиналите на турнира Лига Европа. Преди първия съдийски сигнал малкият музикален талант Крисия Тодорова изпя "Моя страна, моя България" на Емил Димитров, както и българския химн, а орел, носещ традиционните за тима от Разград зелено-бели ленти, бе пуснат да полети над стадиона. Десет минути преди края и българският тим остана с 10 играчи, след като влезлият като резерва Кишада си изработи директен червен картон за удар без топка. Публиката подкрепяше докрай орлите, които след 8 поредни мача без загуба в Европа, бяха спряни от големия испански тим.