Най-странните и атрактивни междудържавни граници

Границата между Барле Хертог и Барле Насау
Барле Хертог е селище в Северна Белгия, известно с изключително сложната си граница със съседната община Барле Насау, част от територията на Нидерландия. Барле Хертог включва 24 ексклава, 21 от които, включително централната част на селището, са изцяло заобиколени от нидерландска територия, а останалите са на границата между двете държави. Освен това в територията на Барле Хертог има 7 нидерландски анклава. Границата е толкова усложнена, че има отделни къщи, разположени едновременно в двете страни. Причина за това са поредица от споразумения, сключвани през Средновековието между херцозите на Брабант и сеньорите на Бреда.

Cooch-Behar
Област Cooch-Behar се намира на границата между Бангладеш и Индия, като част от територията й се състои от взаимни анклави, подобни на тези между градовете Барле Насау и Барле Хертог. Интересен феномен е индийската земя Balapara Khagrabari, която е обградена от територията на Бангладеш, но същевременно и съдържа в себе си бангладешка земя. Това е единственият в света ексклав в друг ексклав

Дерби лайн, щат Върмонт
Намира се между Канада и САЩ, като границата минава буквално през сградите. Като символ на трансграничното разбирателство от 1901 насам, сградата на операта е построена нарочно така, че сцената й е канадска, но входът е американски.

Островите Диомед
Двата скалисти острова се намират в Беринговия проток между Чукотка (Азия) и Аляска (Северна Америка). Единия остров принадлежи на САЩ, а другия на Русия. Между тях минава границата, която не е само междудържавна и междуконтинентална, а е и граница за смяна на датата. Това означава, че между двата острова има един ден разлика във времето.
Границата между Северна и Южна Корея

Тя е най-строго охраняваната граница в света. Дълга е 156 километра и е пълна с противопехотни мини и бодлива тел. Това я прави особено привлекателна за туристи.

През Еверест минава границата между Непал и Китай. Това е най-високопланинската междудържавна граница в света.


ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА ТУК