Елза Парини и третият пол в Тази Неделя по bTV

Европарламента прие резолюция за въвеждането на трети пол

Най-популярният травестит в страната ще коментира резолюцията на ЕП за въвеждането на официален трети пол в  личните документи, което вече е факт в Германия. Как ще се приеме това от българското общество  и какъв би бил социалният отзвук са въпросите над, които ще разговарят водещият Хекимян и мадам Парини.

Въпреки, че докладът "Естела" за ранно полово обучение не бешe приет при повторното гласуване в Европарламента на 10 декември 2013 г., на 4 февруари тази година е приета резолюция в ЕП за правата на новия пол. Създаването на трети пол има две подкатегории - транссексуални и интерсексуални хора, които имат права на мъжете и на жените. Траннсексуалните са хора, сменили оперативно своя пол. Интерсексуалните с вродени полови белези на мъж или на жена.

Приетата резолюция дава картбланш за изготвяне на "пътна карта на ЕС срещу хомофобията и дискриминацията заради сексуалната ориентация и половата идентичност". Според резолюцията Еврокомисията трябва да ги включи в термина "пол" и да ги въведе в специална директива, която ще им гарантира равни възможности с мъжете и жените. Синдикатите ще са длъжни да ги защитават.


Предстои Еврокомисията и Световната здравна организация да да премахнат хомосексуалността от списъка на психическите разстройства. България и другите страни, които все още не са приели гей браковете ще бъдат "Насърчени" да обменят "добри практики с държавите", където това вече е факт. Ако директивата се приеме, хомодвойки, сключили брак в други страни от ЕС ще имат право да осиновяват деца и у нас. С тази резолюция ще се отпускат пари за обучение на полицаите, следствените служби, съдиите.


Преди седмици в нашия парламент беше внесено предложение за въвеждане на еврорезолюцията в Закона за защита на дискриминация, но то бе отхвърлено. Поне 11 депутати от БСП са били мъмрени от лидера си Сергей Станишев, че не подкрепят промяната, която според запознати, отваря врати за гей браковете, пише "Телеграф".


Днес пред Радио Варна Елза Парини заяви по темата:

„Подобно решение преди всичко ще улесни комуникацията на трансджендър хората с институциите. Освен това признаването на трети пол решава проблема с правото на реални и лигитимни лични документи на транссексуалните. С тази резолюция, дефакто Европарламента признава наличието на дискриманционни практики.”

Светия синод все още не се е изказал по темата.