Моника Холмайер: Мафията атакува Цветанов, защото знае какво загуби

Политика

13-03-2014, 10:06

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Днес повече от всякога трябва да бъдем обединени!

Борисов: Получихме най-добрата оценка от българския народ

Борисов: Станишев трябва да каже какъв иска да е – евродепутат, премиер...(видео)

Цената на тока се определя с политическа поръчка от страна на управляващите

ГЕРБ ПЕЧЕЛИ ЕВРОИЗБОРИТЕ според Центъра за анализи и маркетинг на Юлий Павлов

Мая Манолова изгуби контрол – не успя да овладее залата!

Бареков лъже, крие се от съда!

Цецка Цачева: Никой не е търсил компенсация за имиджа на Цветанов

Цветанов: Никога по никакъв повод не съм оказвал натиск на когото и да било

Цветан Цветанов се срещна с американски политици и конгресмени във Вашингтон

Челен сблъсък Пеевски - Цветанов

Борисов: Юнкер е уверен, че ще спечелим доверието на максимален брой български граждани

Антонио Лопез: За пореден път ЕНП ще спечели в България чрез ГЕРБ

Mного силни атаки означават, че един човек е много уважаван

"Престъпните структури в България знаят какво са загубили и затова атаките срещу вътрешния министър Цветан Цветанов са толкова силни."

Това заяви в Брюксел пред български журналисти евродепутатът Моника Холмайер, член на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) и на комисиите по бюджет и борбата с организираната престъпност, корупцията и прането на пари в Европейския парламент.

По думите й в последните 4 години европейските институции са установили, че за първи път България има едно правителство, което не само говори за борба с корупцията, но предприема реални стъпки и действия, за да се бори с корупцията.

„Аз съм член на Комисията по вътрешна сигурност, на Комисията по въпросите, свързани с организираната престъпност. Добре съм запозната с непрестанните опити на структури на организираната престъпност да влияят върху процесите в държавите и чрез това влияние да оказват въздействие върху решенията, които се взимат в една държава.

Корупцията руши доверието на гражданите в собствената държава, в собствените им институции, в собственото им правителство. Затова много се надявам, този път, който е поел министър Цветанов, да бъде продължен.

Г-н вътрешният министър Цветанов беше подложен на много силни атаки. Но много силни атаки означават, че един човек е много уважаван. На много престъпни структури пътищата към върховете и конците на властта бяха отрязани. Те много добре знаят какво са загубили и затова са толкова силни тези атаки”, посочи евродепутатът Моника Холмайер, цитирана от novini.bg.

Според нея сътрудничество с германското федерално Министерство на вътрешните работи и организации като „Трансперънси интернешънъл”, са били предприети активни действия, за да бъдат първо, идентифицирани основните форми на корупция, след което да бъдат предприети конкретни действия в борбата с корупцията в тези сфери.

„Част от това са стъпките, насочени към прозрачност и равнопоставеност на обществените поръчки, които се провеждат. Към тях трябва да се отнесат и съдебните процеси, които са насочени към висши корумпирани чиновници и служители. Би било много добре да може да се продължи по този път, тъй като едва сега започват да се виждат първите конкретни резултати, включително и от политиката за борба с корупцията.
Продължаването на тази политика ще доведе до ефективно преодоляване на тези негативни явления”, подчерта евродепутатът Моника Холмайер.

„Надяваме се, че това, което България постигна в последните години в борбата с престъпността, няма да бъде поставено на карта. В последните години съвместната работа и сътрудничеството между България, Германия и европейските институции в областта на вътрешните работи станаха много интензивни, особено в акцента за борбата с тежката организирана престъпност. Това доведе до едни резултати, които са от полза за цяла Европа.

В последните години българският вътрешен министър беше един от нашите основни партньори в Югоизточна Европа, към които се обръщахме, когато става въпрос за борба с транснационалните мрежи на организираната престъпност. Постигнахме изключително добри резултати в това отношение, и без него това нямаше да бъде възможно. От баварска, и от германска страна, като германски евродепутат, искам да кажа, че с голямо желание бихме продължили това сътрудничество с вътрешния министър г-н Цветанов”, категорична бе Моника Холмайер.

Тя даде няколко конкретни примера за борбата с престъпността:

„Задържани бяха няколко групи, които се занимават с производство на фалшиви кредитни карти. Бяха задържани тонове наркотици, които са предназначени за страните от Централна, Западна и Северна Европа. Арестувани бяха много ръководни лица от организираната престъпност. Всички тези успехи, до голяма степен преобразиха борбата с организираната престъпност в Югоизточна Европа”, допълни Моника Холмайер.