Украинският парламент ще гласува сформиране на Национална гвардия

Очаква се в нея да се включат най-малко 30 хиляди доброволци

Украинският парламент ще гласува днес сформиране на Национална гвардия, която да охранява обществения ред и ядрените обекти, съобщава БНТ. Очаква се в нея да се включат най-малко 30 хиляди доброволци.

Временният премиер на страната Арсений Яценюк заяви тази нощ във Вашингтон, че политическата част от споразумението за асоцииране с Европейския Съюз ще бъде подписано следващата седмица. Той е в Съединените щати за среща с американския президент Барак Обама.

Днес Яценюк ще участва в откритото заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна. Вчера комисия в американския Сенат прие законопроект, който предвижда  строги санкции срещу Русия и икономическа помощ за Украйна под формата на кредитни гаранции в размер на 1 милиард долара. Междувременно се очаква Европейският парламент да приеме резолюция за Украйна. Престои и гласуване на предложението за финансова помощ от 11 милиарда евро за Киев. В кримския град Бахчи Сарай униформени лица без опознавателни знаци са започнали да изнасят оръжието от военната част на Въоръжените сили на Украйна. Те са пристигнали в базата снощи с три камиона без номера.