Вестниците в четвъртък, 13 март

Българинът си плаща заема преди тока

Мишата отрова била в 3-те склада на детската градина в Асеновград
24 часа

Сини кубчета миша отрова е имало и в трите склада на асеновградската детска градина "Слънце", в която във вторник 127 деца пиха оцветено мляко. За радост всички малчугани са добре и родителите им не са търсили медицинска помощ. В единия склад се намират хладилниците за храните. Млякото е доставено на 11 март в количество за 2 дни и е закарано първо във въпросното помещение, а после - в кухнята.


От април в една лента по моста на 4-и километър
24 часа

До края на март започва ремонт на моста на 4-и километър на Цариградско шосе, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ремонтът на рушащия се мост ще бъде извършен без спиране на движението по основното шосе за източните квартали на столицата. То ще се осъществява обаче в едната лента и поетапно ще се стесняват платната, обясни Фандъкова и предупреди, че ще има задръствания.


Цветлин Йовчев: Ще контролираме с камери дежурните полицаи
Труд

Месец откакто МВР обяви, че ще отвоюва селата от крадците, битовата престъпност бележи 17% намаление - 16 500 престъпления от началото на годината срещу 20 000 за същия период през 2013 г. Това става ясно от интервю на вътрешния министър Цветлин Йовчев пред "Труд".


Българинът си плаща заема преди тока
Труд

Едва 10% от хората не биха си платили вноската по жилищния заем, когато парите не им достигат. Ипотечните кредити са най-голямата тежест, но и основният приоритет за домакинствата у нас. Най-сериозни затруднения има при погасяването на вноските по заемите, изтеглени в годините на кредитния бум - 2007 г. и 2008 г.

15% от българите биха отложили издължаването на сметката за ток, сочат още данните на асоциацията. Между 20 и 30% биха просрочили вноските си по кредити, различни от жилищните - за потребление, лизинг на автомобил, кредитна карта или бърз заем. Кабелната телевизия и интернетът са следващите по приоритет плащания. 40% от хората биха отложили погасяването на дълговете си за мобилен телефон. Последни по приоритет плащания са комунални услуги като вода и парно, вероятно защото няма механизъм те да бъдат прекъсвани в режим на етажна собственост.


Оцеляваме с 3 млрд. евро от гурбет
Стандарт

Българите оцеляват с парите на близките си гурбетчии. 3 млрд. евро, заработени в чужбина, влизат у нас всяка година. Това разкри депутатът от БСП Мартин Захариев. По официални данни на БНБ сумата за 2013 г. е била 806 млн. евро. Според Захариев обаче реалните пари са много повече, защото се дават на близките на ръка. С тях стотици хиляди българи покриват най-належащите си нужди. Те отиват за сметките за ток и парно, за вноските по кредити, за храна и дрехи. Парите от гурбет не се инвестират в икономиката. Затова според Захариев за държавата ни не трябва да е приоритет завръщането на емигрантите, а те да бъдат стимулирани да влагат парите си в бизнеса. Така ще създадат добавена стойност в икономиката ни, каза депутатът.


Волен Сидеров обвинен за хулиганство
Стандарт

Волен Сидеров бе привлечен като обвиняем за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай при скандала на летище Варна. От прокуратурата дадоха на лидера на "Атака" най-леката мярка за неотклонение "подписка". Забрана да напуска страната не му бе наложена. Сидеров дойде в столичното следствие със свои депутати. Двама влязоха в роля на защитници - адвокатите Явор Нотев и Петър Петров ще го представляват в съда. Лидерът на националистите определи обвинението като "странно". Той се оплака, че не е получил призовката си по надлежния ред. Също, че имунитетът му бил свален на 22 февруари, а са го извикали чак на 12 март, което по думите му е "необичайно дълго изчакване". Подчерта и че четирима от депутатите му още не са били разпитани, а част от свидетелите са дали показания не пред следователи, а пред редови полицаи. След като прекара един час в следствието, Сидеров излезе като обвиняем за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда.


Младите теглят заеми, баба и дядо плащат
Монитор

Млади безработни от т.нар. чалга поколение теглят масово бързи кредити, а нерядко се налага вноските по тях да се плащат от бабите и дядовците им. Това сочи проучване на пазара на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

„Най-често те вземат парите от нефинансовите институции, за да си купят скъпи смартфони, да отидат с приятели в баровски кръчми или на почивка", казва Борислав Христов, управител на една от фирмите за събиране на просрочени задължения.

Според него тенденцията е най-отчетлива от началото на миналата година. „Младите решиха да опитат бързо да имат всичко", добави той. „Заради високите изисквания на банките те трудно биха взели заем оттам и затова се насочват към фирмите за бързи кредити или пазаруват на изплащане.


Туристите в Европа ще са защитени при фалит на туроператори
Сега

Нови правила, които защитават правата на туристите, използващи пакетни почивки, при фалит на туроператор или авиокомпания, одобриха вчера евродепутатите по време на пленарната сесия в Страсбург, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Разпоредбите също така защитават туристите от рязко увеличение на цените на туристическите пакети или резки промени в часовете на полетите. Новите правила бяха одобрени с 610 гласа "за", 58 "против" и 13 "въздържал се".


Държавата увеличи парите за театрите
Дума

Държавата увеличи парите за театрите през тази година. Това реши кабинетът вчера. Според новите правила за един продаден билет през тази година Народният театър "Иван Вазов" ще получава от държавата 27 лв., а Софийската филхармония - 70 лв. За всеки продаден билет Държавният фолклорен ансамбъл ще получава 53 лв., а Държавният музикален и балетен център - 61 лв. За продаден билет драматичните театри ще получават по 13,50 лв., драматично-куклените театри - по 16,00 лв., куклените театри - по 11,00 лв., музикално-драматичните театри и театрално-музикалните центрове - по 40,00 лв. Единните разходни стандарти бележат повишение през 2014 г. в сравнение с 2013 г.

Те отразяват въведената система на делегирани бюджети, чиято цел е да стимулира многообразието на предлаганите продукти, увеличаването на броя на зрителите.