САЩ одобри продажбата на тиара, която лекува мигрената

Устройството не облекчава пристъпите на главоболие, но намалява честотата им

Американската администрация за храните и лекарствените средства (FDA) към Министерството на здравеопазването и социалните грижи на САЩ е одобрила за разпространение в страната първото медицинско устройство, което помага при борбата с мигрената. Това предаде CNN.

Макар и често подценявана, мигрената е едно от най-неприятните хронични заболявания, като една от причините за това е, че сред множеството средства за минимално облекчение на пристъпите на главоболия досега няма ефективен медицински механизъм, който напълно да ги спира.

Новото устройство, кръстено Cefaly, се произвежда от белгийска фирма и вече е навлязло в Северна Америка, тъй като се продава в Канада.

Cefaly има формата на тиара, която се поставя точно над очите на пациентите, за да стимулира нервите в основата на челото. Захранваната с батерии джаджа действа, като изпраща до тях електрически сигнали, създавайки на пациента усещане за трептене.

Устройството не намалява тежестта на хроничните пристъпи, а техния интензитет. Според проучване, публикувано миналия месец в специализираното издание Neurology, честотата на неприятните мигренозни епизоди е намаляла при половината от изследваните 67 потребители, като за над една трета от тях те са сведени до два месечно.

Медицинската тиара обаче не трябва да се носи за повече от 20 минути на ден. Предимството ù е, че може да се комбинира с други лекарства.