Горят книги в Крим (видео)

Животът

12-03-2014, 12:58

Снимка:

n/a

Автор:

Александър Димитров

Всичко от Автора

Истина, демонстрация или провокация - преценете сами

Клада от книги са направили в Крим през януари. На кадри качени на украински сайтове се вижда купчина горящи книги. Демонстрацията е станала януари на проруски митинг, организиран в Крим, пише censor.net.

Същият случай е записан и на видео, качено в Ютуб, но с малко по-различен коментар. Там е написано, че автор на демонстрацията е Витренко ( Наталия Витренко - лидер на Прогресивната социалистическа партия на Украйна и противник на присъединяването на страната към ЕС), а вместо учебници по най-нова история на Украйна, в действителност на кладата са захвърлени съветски книги и учебници.

На кадрите обаче сред заглавията се виждат учебници по физика и английски, "Нова история на Украйна", незнайно защо не е пощаден дори авторът на книгите за добрия войник Швейк - Ярослав Хашек.

Не е ясно с каква цел всъщност са изгорени книгите, на кого са пречили, по чия инициатива в крайна сметка е била демонстрацията, както и дали не е провокация - всеки може сам да си направи изводи от кадрите. Ясни са обаче думите на  Хайнрих Хайне "Там, където горят книги, по-късно ще горят и хора".

)