Ето колко е зависима Европа от руския газ

Животът

12-03-2014, 10:55

Снимка:

Money.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

България е сред петте най-зависими страни

На полския премиер Доналд Туск му предстои среща с германския канцлер Ангела Меркел, на която ще обсъдят развитието на отношенията между ЕС и Русия. Известен с директния си стил, полякът още предварително анонсира част от позицията си в друга обстановка - „Зависимостта от руския газ не трябва да се намалява, щом търговията между двете страни расте. Това особено важи за Германия, която е категоричен пример за зависимост от години", пише германският Die Welt.

По този начин Туск зададе тона за предстоящата среща на държавните глави в ЕС. Целта им: освен да обсъдят кризата в Украйна, да намерят и възможности за алтернативи на руския газ. „Европейският съвет е загрижен за голямата европейска енергийна зависимост, особеноза газта, и изисква интензивни усилия, тя да бъде намалена", се казва в предварително съобщение преди срещата.

България сред петте най-зависими страни

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пет европейски страни - България, Словакия, Финландия и Полша, са страни, изцяло зависещи от руския газ. Подобна е ситуацията и в Унгария и Гърция, където съответно 70 и 54 процента от газта идва по руски тръби. Това е доста повече например от Германия, която си осигурява 39 процента от нуждите от газ от Русия. Така според статистиката средното ниво за ЕС на зависимост от руски газ е 31 процента.


Ето защо Полша е толкова твърда по отношение на темата и взема бързи мерки - правителството одобри законопроект, с който да засили добива на шистов газ

Европейска стратегия за диверсификация - едва след 10 години

Въпреки усилията на различни членки, доставките на газ от Русия намаляват прекалено бавно, каза европейският комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер. „Работата по нашата европейска стратегия за диверсификация е напреднала, но все още тя не е готова. Това ще отнеме пет до десет години", споделя още той.

Но главният проблем остава: европейските собствени залежи са все още твърде недостатъчни, за да покрият нуждите на континента. Великобритания и Холандия произвеждат взети заедно толкова, колкото Норвегия, която не е член на ЕС. И докато Европа произвежда около 160 млрд. кубични метра газ годишно, Русия вади четири пъти повече. И докато според научни прогнозни данни Русия през 2030 ще добива още повече газ, залежите в Северно море доказано намаляват.

Така според статистиката само Холандия и Дания са единствените страни в ЕС, които покриват сами изцяло нуждите си от газ и дори продават. Дори Великобритания покрива едва 54 процента от потреблението си. Но при много страни, както в България, целият нужен газ трябва да се внася, което създава пълна зависимост.