Вестниците в сряда, 12 март

Заради лоши показатели по отношение на върховенството на закона България може да се окаже пред изпитания за членството си в Европейския съюз

Мляко с миша отрова едва не прати в болница 130 деца от Асеновград, пише на първа страница Стандарт. Служителки в детска градина в града открили отрова за мишки на дъното на съд, от който сипвали прясно мляко за закуска. Отровата най-вероятно е полепнала по черпак, изпуснат на пода на кухнята в забавачката.

В момента децата са добре и се намират под постоянно лекарско наблюдение, уверяват пред Новинар от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Всички пенсионери ще получат еднократна добавка за Великден към априлските пенсии, пише Труд. Парите ще зависят от дохода, като по-бедните ще получат повече. Плащането на добавката ще струва на държавния бюджет 57 милиона и 700 хиляди лева.

Кабинетът ще похарчи 11 милиарда лева, за да създаде 5760 работни места, пише Сега в коментар за публикувания вчера тригодишен план за изпълнение на Националната програма за развитие: България 2020. Ефектът ще бъде пренебрежим на фона на влагания ресурс и общото изоставане спрямо Европа, твърдят авторите.

Всеки пети работодател у нас ще наема нови служители през следващото тримесечие, показват данни от проучване на посредническата фирма за подбор на персонал "Менпауър", цитирано от Монитор. Най-много ще се търсят сервитьори, готвачи и рецепционисти във Варненско и Бургаско. Всеки пети новопостъпил работник ще се труди в сферата на финансите и недвижимите имоти.

Заради лоши показатели по отношение на върховенството на закона България може да се окаже пред изпитания за членството си в Европейския съюз, предупреждава Капитал Дейли. Според изданието това прозтича от представения вчера от Еврокомисията нов механизъм, който ще гарантира зачитането на принципите на правовата държава в страните-членки на блока.

Ако бъде осъден от родната Темида заради агитация на майчин език в предизборната кампания, Лютви Местан ще се обърне към Съда по правата на човека в Страсбург, съобщава Преса. Местан смята, че наложената му от областния управител на Сливен глоба за агитация на туски през май миналата година, е проява на дискриминационно отношение.

Разговорът между бившият шеф на Агенция "Митници" и бившия премиер Бойко Борисов за бизнесмена Михаил Михов, познат като Мишо Бирата, е монтаж, пише Земя. Пред парламентарната комисия, проверяваща случая, Ваньо Танов настоя, че въпросният разговор е сглобен от няколко други разговора.

България няма да признае референдум в Крим, заяви в края на визитата си в Берлин министърът на външните работи Кристиан Вигенин, отбелязва Дума. Проблемите все още могат да се решат на полето на дипломацията, като се отчетат притесненията и интересите и на руската страна, категоричен е министърът.

Генералният директор на Българското национално радио Радослав Янкулов вече е вицепрезидент на европейската радиомрежа "Евранет плюс", пише 24 часа. Решението беше взето на заседание на Генералната асамблея на организацията в Маракеш, Мароко. Радиомрежата, в която влизат общо 15 обществени и частни оператори от Европейския съюз, достига до над 20 млн. слушатели всекидневно.