Работещ и половина издържат един пенсионер

Около 2,7 млн. осигуряващи се обезпечават пенсиите на 2,2 млн души

Все още пенсионерите са по-малко от реално работещите българи в страната, заяви в студиото на „Здравей, България” бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

„В момента имаме около 2 700 000 осигуряващи се, които осигуряват пенсиите на 2 200 000 души, което означава, че около един работещ и половина издържа един пенсионер”, обяви Нейков.

На всеки сто излизащи в пенсия влизат да работят 66 души, добави финансовият експерт Мика Зайкова.

И двамата експерти обаче не прогнозират кога пенсионерите ще станат повече от осигуряващите се лица.

„Не може да се изчисли какви пенсии ще взимате вие, защото не може да се изчисли какво ще си самосервираме. Една от причините да имаме такова тревожно самоотношение пенсионер: осигуряващ се, се съдържа в решенията, които вземаме”, каза Иван Нейков и даде за пример 2014 г., когато със замразяването на пенсионната възраст фактически се увеличава броят на пенсионерите.

Той поясни, че „когато не стигат парите на НОИ, бъркаме в републиканския бюджет, вадим от данъците, и даваме на НОИ толкова, колкото му трябва, за да плаща пенсиите. 52% ги вземаме от бюджета”.

От своя страна Зайкова изчисли, че достойната пенсия е равна на около 70% от дохода, който получаваме.

„На моята генерация тази граница от 70% няма да се постигне, защото за нас има само един източник на пенсия, а при вас има втори стълб - универсални фондове и трети стълб - допълнително доброволно пенсионно осигуряване", каза още Зайкова.

„В момента в универсалните фондове има натрупани около 7 млрд. лв. Разчетите до момента са човек от първия стълб да получава до 38% от дохода, върху който се е осигурявал, около 20% да е пенсията от универсалния фонд и около 15 до 20 на сто да бъде от третия стълб. Като теглим чертата, трябва да се получи до 65-70% от осигурителния доход, който човек е получавал, докато е работил”, поясни Иван Нейков.

Зайкова пък добави, че между 188 и 200 лева са парите, които могат да се получат от универсалните фондове.

Нейков контрира, че сега няма натрупани достатъчно пари в тези универсални фондове, така че след 2018 година ще се знае какво може да получат хората от тези фондове.

„Продължаваме да слагаме знак за равенство между пенсионер и беден, а има пенсионери, които имат магазин на бул. "Витоша". След като ще правим подпомагане, ще трябва да го правим за тези, които наистина имат нужда”, добави Иван Нейков.