АБВ ще бъде голямата изненада на тези избори

По думите на Първанов референдум, като в Крим, може да се проведе във всяка държава

Такъв референдум, като в Крим, може да се проведе във всяка държава, но не смятам, че в България може да се направи такъв. Това каза президентът на България в периода 2002 – 2012 година Георги Първанов в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.

Първанов допълни, че няма нищо лошо в това, че външният министър Кристиян Вигенин е отишъл на посещение при българите в Болград, Украйна. Оттам нататък за мен е важно и ние предлагаме българските евродепутати да седнат на една маса и да се разберат за консенсус по три точки – по отношение на санкциите за Русия, по отношение на Южен поток и за консенсус за съдбата на българите в Украйна и евентуалната бежанска вълна, каза още той. Никога не съм симпатизирал на президента Виктор Янукович – обаче не предизвикват симпатии и новите управляващи – те направиха много грешки. Търся вината и в двете страни, без да заемам категорично страна. Това не е наша работа, като съседна страна и с големи интерси, посочи Първанов. По думите му, Крим от гледна точна на етническия състав за него не е изцяло руски, но руското население е доминантно там. Не смятам, че в Европа съществува чиста етническа държава, подчерта той. Според него България не бива да става заложник на сблъсъка между Изтока и Запада – между Русия и Украйна.
По отношение на евроизборите Георги Първанов каза, че АБВ ще участва и има за цел постигане на успешен резултат. За нас е по-важно да се разбере, че АБВ не е еднодневка, формация, която се създава само за евроизборите. На парламентарните избори също може да се участва с коалиция, допълни той. Аз съм този, който като президент е обиколил всички държави, когато България се приготвяше за влизане в ЕС. АБВ е една от проевропейски настроените формация, каза още Георги Първанов.
По думите на Георги Първанов, има сериозни съмнения за това дали някой не го подслушва.
„От правна и формална гледна точка нищо не означава. Такава постановка в Устава на БСП като „самоизключване” няма. А от морална гледна точна няма как да не горчи и да не боли, защото голяма част от живота ми е свързана със социалистическата партия и то през трудния й период“, обясни още той.
„Позицията на АБВ по тези въпроси е изразил най-добре евродепутатът Ивайло Калфин. Само Кисинджър се е изказал по-ясно от него. ЕС носи повече ползи на България и АБВ е една от проевропейски настроените формации“, категоричен е Първанов.
Той допълни и че при разговор с Росица Янакиева станало ясно, че този въпрос никъде не е присъствал.
Намесвайки темата за етническото напрежение в Крим, лидерът на АБВ посочи, че у нас полза от такова имат ДПС и националистическите формации, които взаимно си го създават.
„БСП има нищожна роля в кадровите назначения и това е големият проблем на "Позитано". Ролята й е сведена до това на 5-тото колело. Очевидно, че има кръгове извън партийните централи”, заяви Първанов и посочи името на млад, успял мъж, собственик на медийни империи. Дали някой стои зад него, ще каже някой, който познава детайлите, допълни президентът (2001-2011).
„Има сериозни основания за съмнения дали някой не ме подслушва. Има засечено движение. Спокойно говоря по телефона, защото просто нямам друг избор. Моята електронна поща не е била разбивана, но сайтът на АБВ – да. Данните от нашето разследване сочат, че това е станало от IP-адреси на МС”, обясни Георги Първанов.
АБВ ще бъде голямата изненада на тези избори, заключи Първанов пред водещите на „Здравей, България”.