Правителството на Орешарски тегли безогледно заеми, без да прави реформи

Правителството на Пламен Орешарски тегли безогледно заеми с ясното съзнание, че следващите поколения ще трябва да ги връщат, заяви в личния си блог народният представител от ГЕРБ Ивайло Московски.

Целта е да се постигне краткосрочен ефект, за да се неутрализира уличния натиск и социалното напрежение. В същото време липсват каквито и да било реформи. Системите, които работят в държавата се използват масово за удовлетворяване на социални нужди и провеждане на социални политики. В това няма нищо лошо, само че държавната политика трябва да бъде насочена към създаване на условия, които да генерират икономически растеж и чак тогава да се провеждат тези социални политики.

Срещата на БСП, ДПС и „експертното правителство“ с представители на медиите на практика беше начало на предизборната кампания. Липсваше единствено „Атака“. Сигурен съм, че те имат място до двете партии. На всички е ясно, че това правителство без „Атака“ няма как да функционира, така че беше редно и те да бъдат поканени.
Наблюдавахме лицемерна среща на управляващите с медиите. Те бяха поканени на обяд, на който нямаше храна. Две трети от времето управляващите използваха да се рекламират, а липсваха краткосрочните и дългосрочни планове на това правителство. Общо взето се наслушахме на обещанията за светло комунистическо бъдеще. И отново повториха мантрите и лъжите за наследството, оставено от ГЕРБ.
Към днешна дата нито един стратегически важен проект за държавата не е генериран или иницииран от това правителство. Хвалят се с готови проекти , които са подготвени и правени по времето на ГЕРБ. Самият Орешарски от няколко месеца говори за важността на електронното управление. На практика, в бюджета няма заложен нито един лев допълнителни средства, нито политика за осъществяване на електронното управление. Как може то да е приоритет на това правителство, като близо година в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията няма директор на дирекцията, която отговаря за електронното управление. Проектите, които се реализират в момента, са правени изцяло по време на управлението на ГЕРБ. Няма нито един заложен или стартиран нов проект в областта на електронното управление.

 

Източник: www.moskovski.bg