От ГЕРБ поискаха незабавната оставка на министър Андреева

Партията няма да внесе вот на недоверие в областта на здравеопазването

Искаме оставката на министър Таня Андреева незабавно. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде „Фокус”. Тя добави:

„След почти 9 месеца управление на Министерство на здравеопазването в този сектор не е реализирана нито една законодателна инициатива от министъра. В момента за обществено обсъждане са предложени скандални текстове, които ще ограничат стопанската инициатива за разкриване на нови лечебни заведения, ще ограничат пациентите и достъпа им до лекарствени продукти. Това е поводът днес пациентските организации на трансплантираните български пациенти да поискат оставката на министър Андреева. Това искане е малко закъсняло. За 9 месеца министър Андреева не оцени какви са й ангажиментите по отношение на лекарствената политика, здравето на нацията и правене на политика в сектора”, посочи Атанасова.

Според бившия министър в момента на тъмно, без обществено обсъждане, се създават подзаконови нормативни актове, които да обслужват настоящото статукво. Институциите в държавата в сектор на здравеопазване не си говорят. Министър Андреева говори, че с 20 % ще бъдат намалени лимитите на болниците, Румяна Тодорова (шефът на НЗОК – бел.ред. ) няколко часа след нея опровергава. Комисията по здравеопазване и Народното събрание е игнорирано от всякакъв дебат

„Днес пациентите са поискали оставката на министър Андреева с аргумент, че тя обрича над 500 български пациенти с редица проблеми и трансплантирани, на смърт и им издава смъртна присъда. Такава смъртна присъда беше издадена и на децата, които имаха необходимост от лечение в чужбина. Проблемът все още не е решен, никой няма грижата за това как тяхното лечение ще се осъществява в чужбина и дали българската държава ще се ангажира с тяхното здраве”, обясни още Атанасова.

Бившите управляващи вярват поне малко в експертността на премиера Пламен Орешарски и затова го призовават по този начин за отстраняването на министър Андреева. ГЕРБ няма да внесе вот на недоверие в областта на здравеопазването, защото се чувства отговорна към самата здравна система, а не мисли само за собствения си рейтинг.