Две трети от българите искат мажоритарен вот според Центъра за анализи и маркетинг на Юлий Павлов

52,8% ще гласуват по изборните правила в рамките на предстоящия референдум, показва изследване

60,3% от хората искат да гласуват с мажоритарен вот на следващи парламентарни избори. Това показват резултатите от мащабното изследване на Центъра за анализи и маркетинг, направено по поръчка на Информационна агенция ПИК.

Данните бяха представени от социолога Юлий Павлов в рамките на пресконференция в Националния клуб на БТА.

Във въпрос "Как се отнасяте към следните предложения за промени в начина на провеждане на избори?" са изброени трите основни изборни правила, за които хората ще бъдат питани на предстоящия референдум, иницииран от президента Росен Плевнелиев.

Запитани за мнението си за идеята част от народните представители да се избират мажоритарно, повече от две трети от интервюираните (60,3%) изразяват подкрепа. По този въпрос има "ясно изразено мнозинство", посочи Юлий Павлов.

Въвеждането на задължително гласуване на изборите одобряват 46,2% от гражданите, а 46,1% биха искали да се гласува и дистанционно по електронен път. Въпреки че като цяло хората са разделени по тези две теми, и двете предложения получават повече положителни, отколкото отрицателни отговори.

Повече от половината от българите, или 52,8%, заявяват, че биха гласували, ако се проведе референдум по тези теми. Колебаещите се са 23,3%, а 19,2 на сто са скептични към идеите.

Павлов припомни, че вчера в Народното събрание бяха внесени всички над 550 000 подписа в подкрепа на инициативата на държавния глава. С други думи - референдум със сигурност ще има.

Според него обаче датата за провеждането му няма да съвпадне с предстоящите избори за Европейски парламент, тъй като срокът за организирането му е прекалено кратък. Референдум можем да очакваме вероятно наесен, прогнозира той.

Междувременно 59,3% от запитаните граждани заявяват, че биха се възползвали от правото си на преференция в рамките на евровота на 25 май.

Изследването обхваща над 1000 пълнолетни български граждани, които са интервюирани по домовете си между 1 и 6 март. Възможната статистическа грешка, предвиждана от социолозите, е около 3%.