Профил на изнасилвача - чувства, че ”владее” ситуацията напълно

Засилен егоцентризъм, прояви на нарцисизъм, недостатъчен самоконтрол, неадекватно завишена самооценка

В повечето случаи това са мъже на възраст до 30-35 години, обикновено неженени. Голяма част от тях са от сравнително заможни семейства и добро имотно и финансово състояние.
Част от криминолозите се опитват да обяснят формите на сексуално насилие и моделите на взаимоотношение в семейството на правонарушителя и протичащите в него процеси на социализация. Много от нюансите на интересуващия ни престъпен феномен са разработени и анализирани в контекста на редица теоретични и приложни криминологически изследвания. В своята типология на правонарушителите Ч. Ламброзо посочва следните компоненти:
- родени престъпници;
- душевно болни престъпници;
- пристрастени (по привичка, по навик, “обичайни престъпници”);
- случайни престъпници, поради външни ситуационни причини.
В почти от половината от разгледаните случаи насилниците са били под влиянието на алкохол. Съществува нагласата, че деянието им няма да бъде наказано. Това мнение кореспондира с чувството на ненаказуемост под протекция на заможни родител и добро финансово положение. Възрастовият профил на жертвите е до 29 г. В 92 от случаите жертвите и насилника са се познавали предварително или са били близки приятели. Този „тип” изнасилване е свързан с най-голям брой фалшиви сигнали, поради ситуацията на престъплението. Това най- често са извънградски събирания и купони – на вили, хотели, курорти, дискотеки.
Едно от възможните обяснения е агресията като част от престъплението и отключване на психологически механизми, които карат насилника да се чувства, че ”владее” ситуацията напълно.
Може да се твърди, че самотата и изолацията на тези хора ги кара да извършват престъпления като изнасилвания.
От решаващо значение на развитието на тинейджъра и оформянето на деформациите в неговите сексуални модели е вътрешно семейната система от стимули и санкции, като определяща за техния стил и социално-психологически климат. В изследване на Ив. Григоров се потвърждава, че “деформациите настъпват преди всичко при допускане на стихийни и нецелесъобразни действия по отношение задоволяването на различни капризи и прищевки на подрастващите и младежите”. В резултат на такъв подход се развива засилен егоцентризъм, прояви на нарцисизъм, недостатъчен самоконтрол, неадекватно завишена самооценка. Това поражда незачитане на нагласите и по отношение представителите на женския пол. Подобно психологическо внушение у престъпника, го кара да мисли, че всичко му е позволено, а колкото по-недостижима за него е една жена, толкова повече се засилва мотивът му да извърши престъпление против волята на жертвата.