Депутатите ще заседават извънредно днес следобед

НС приема промени за регистрацията на обменни бюра

Окончателни промени, свързани с регистрацията на обменните бюра ще приемат депутатите с промени в Закона за кредитните институции. Депутатите ще заседават извънредно този следобед.

Промените предвиждат институциите, извършващи обмяна на валута в брой или сделки, свързани с финансови инструменти, в бъдеще да се регистрират само в Националната агенция за приходите. Комисията по финансов надзор ще дава лицензите, но институциите няма да подлежат на регистрация в Българската народна банка, за да не се дублират функции.

Парламентът ще обсъди и промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. С измененията се редуцира броят на изискваните документи за регистрация, намалява се срокът за регистрация в Агенцията за хората с увреждания. На второ четене ще бъдат гласувани и промените в Закона за обществените поръчки. Според вицепремиера Даниела Бобева, предлаганите промени съдържат най-важните елементи от новите европейски директиви в тази област. Една от основните задачи е у нас да бъде направена електронизация на обществените поръчки, която вероятно ще започне първо от лекарствата за болниците.

На първо четене депутатите ще гласуват и вече обсъдени промени в закона за Закона за земеделските земи, в Закона за бежанците и обсъдения Закон за Фискалния съвет.