Боже мой! Кифлата ти носи инфаркт и инсулт

Животът

11-03-2014, 01:15

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

С кръв на прах и течна мазнина пълнят колбасите

Кифлите от магазина, вафлите, сухите пасти и всички останали дълготрайни сладки и соленки от магазина могат да доведат до инфаркт и инсулт. Причината е, че трансмазнините, с които те са приготвени, увеличават нивата на лошия холестерол, затлачват кръвоносните съдове с плаки, те започват да се пукат, а при запушването им може да се стигне до удар в мозъка или остри сърдечни пристъпи. Това стана ясно по време на дискусия за вредата от тези съставки, която се проведе в София.

Трансмастните киселини, както е по-правилно да се наричат трансмазнините, удрят най-вече сърдечносъдовата система, тъй като променят липидния профил. Това обясни доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и началник-отдел „Хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи, цитиран от "Монитор".

За разлика от трапезния маргарин, не се знае какво точно има в съставките на промишления, с който се приготвят пакетираните сладкиши, сладките и почти всички тестени и сладки изделия, обясни доц. Пантелей Денев, заместник-ректор по научната част на Университета по хранителновкусова промишленост в Пловдив. Новите технологии, по които се приготвя трапезният маргарин, не позволяват използването на частичното хидрогениране, чрез което се постига мекотата на палмовото масло, за да може то да се маже върху филията, поясни доц. Денев. По думите му обаче няма гаранция как точно се приготвят маргарините за производителите на сладкиши.

В много европейски страни е нормирано съдържанието на 2 грама подобни мазнини на всеки 100 грама от хранителен продукт.

Този тип вредни мазнини не бива да превишава повече от 1% от общия дневен хранителен прием, уточниха специалисти по хранене.

Доц. Пантелей Денев разкри как потребителят може да се ориентира, че в трапезния вариант на маргарина няма вредни съставки.

Ако върху кутията е обозначено наличието на омега 3 и 6, то те със сигурност не съдържат частично хидрогенирани мазнини, тоест не само не влияят зле на холестерола, а дори имат положителен ефект. Това са така наречените меки маргарини, които се препоръчват от много международни здравни организации като по-добър и здравословен заместител на маслото, поясни доц. Пантелей Денев.

С кръв на прах, течна мазнина и вода пък са натъпкани саламите ни, алармираха потребители във Фейсбук. Информацията им беше потвърдена и от хора в бранша.

Въпросната суха кръв се внася в България повече от 20 години. Тя представлява отпаден продукт от кланиците, у нас се доставя в чували от по 50 кг. При лабораторни анализи на готовия продукт наличието й винаги показва белтъчен продукт от месо, независимо дали в него има и минимално количество мръвка. За да се постигне формата на салам, когато червото е натъпкано със суха кръв, се прибавя съставката карагенан. Тя се добива от червени водорасли, притежава свойството да желира продуктите, като количеството определя и твърдината.

Течната мазнина пък влиза у нас в цистерни, всяка от които по 20 тона.

Не е тайна също така, че колбасите се тъпчат със смлени пуешки шийки и кожи. За суджуците пък има десетки видове оцветители и овкусители. Често ароматът на пушек изскача от малки шишенца, а не от пушилни, защото това е много по-евтино. Фирмите, които се занимават с този бизнес у нас, се броят на пръсти.