Обезщетение: Поискаха 1 млн. лева за убития Ангел от Катуница

Мисия Пловдив

10-03-2014, 17:34

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Искът е внесен срещу застрахователна компания

1 милион лева обезщетение поискаха адвокатите на родителите на убития Ангел Петров от Катуница, посочи Христо Мишев, адвокат на семейството на младежа, който бе прегазен по време на размириците в селото на 23 септември 2011 година.

Искът е внесен срещу застрахователна компания. По думите на адвокат Мишев, според член 266 от Застрахователния кодекс застрахователят е длъжен да заплати достойно обезщетение веднага след възникване на застрахователно събитие, а убийството е именно такова, съобщава Фокус.

Когато той не го направи и отлага делото година, две или пет, това се прави с цел парите да станат жалки стотинки, коментира Мишев. По думите му, Върховният съд, при забавяне на делото, е длъжен да се съобразява с актуалното обезщетение, дължимо от застрахователите към момента на присъждане, а не към момента на застрахователното събитие.

Не говорим за датата на убийството, а говорим за утрешния ден, когато ще се прочете решението на почитаемия съд, допълни Мишев.

Според юриста, от 2 години застрахователят дължи обезщетение в размер на 1 милион лева за едно застрахователно събитие с един пострадал. Адвокат Мишев попита: „Какво са 1 милион лева, когато някои автомобили струват 2 милиона?” и добави, че за момче в разцвета на силите си тези пари за нищо.

Следващото дело в насрочено за 14-ти май.

Застрахователите отлагат нарочно и се подиграват с адвокатите и близките на Ангел, посочи той.

Нямам съмнение, че парите ще бъдат изплатени, каза още адвокат Христо Мишев.