Политиката в България се превръща все повече в средство за облагодетелстване и решаване на лични проблеми

Политиката в България все повече започва да се превръща в средство за облагодетелстване и разрешаване на лични проблеми вместо тези на хората. Ние ще се опитаме да реабилитираме политиката и да я върнем към функциите, за които тя е създадена. Това каза пред журналисти и симпатизанти на АБВ в Шумен президентът Георги Първанов в периода 2002 – 2012 година, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Според него свидетелство за думите му се явява начинът, по който се управляват някои от водещите партии в страната. „Много неприятно е в 21 век да превърнеш една партия със 120 години история в първата частна партия. Много неприятно е, когато гледаш на партийните членове и избирателите като на крепостни“, посочи той.
Георги Първанов коментира решението на Народното събрание да разпореди на местните структури на партията да следят за прояви на симпатия към идеите на АБВ и да наказват провинилите се. „Това нещо го е имало само по времето на Сталин“, посочи той. „Силово не можеш да задържиш нито електората, нито членския си състав. В модерната политика, ако имаш идеи, ако имаш визия, ако имаш хора – печелиш“, допълни Първанов.
Първанов коментира и тезата на управляващата коалиция, че ако събере повече гласове от опозицията, това ще е знак и за подкрепа на управлението и правителството на страната. „Ако тази постановка се възприема от двете партии, нищо по-естествено от това БСП и ДПС да си направят предизборна коалиция. Така поне ще е по-честно към избирателите. Мисля, че тази сметка, философия, е лишена от логика. Съдбата на правителството зависи от това как работи самото правителство. Ако управлява добре, то има своето бъдеще. Ако обаче парламент и правителство още месеци наред ще бъдат непродуктивни, това поставя под съмнение изкарването на мандата и прави реални предсрочните избори. Защото и днес ако парламента се събере и направи кворум е новина. Кога се е случвало това за тези 25 години на преход?“, попита Първанов.
Относно учредяването на инициативна група на АБВ в град Шумен, Георги Първанов заяви, че в града формацията ще може да разчита на множество хора с опит и блестяща репутация, които могат да осигурят реализация на идеята на АБВ за нов начин на правене на политика в България. „Това според мен дава възможност ние да си поставим целта, в Шумен и региона, АБВ да спечели изборите“, посочи Първанов.
Според данни, изнесени от един от регионалните представители на АБВ в Шумен, адвокат Пламен Петков, при последните избори много от ляво политически ориентираните избирателите в региона са предпочели да подкрепят националистически формирования или изобщо не са участвали във вота поради липса на алтернатива. Празнина, която може да бъде запълнена чрез реализацията на политически реформи и национални приоритети, които задава АБВ, посочи той. В отговор на думите му, Георги Първанов заяви, че до броени дни гражданската инициатива ще излезе с конкретни предложения за развитие на политики по отношение на петте си основни приоритета за развитие на България, сред които борба с демографската криза, реформа на икономиката, както и идеи за преструктуриране на здравния, социалния и образователен сектор.
Ще бъде проведен и дебат по реализирането на редица проекти, касаещи развитието на регион Шумен, като с приоритет ще бъде разгледани възможностите за осигуряването на качествена инфраструктура в областта, мярка, която трябва да стимулира икономическото развитие на целия регион.