ЕК замразява "Южен поток"

Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е притеснен за България, защото е зависима от "Газпром"

Войната в Крим стана удобен повод за Европейската комисия (ЕК) използва правата си относно проекта за руския мегагазопровод "Южен поток", нарушаващ законодателството на Европейския съюз (ЕС), съобщава Економик.БГ. Еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер намекна в Дъблин, че ЕС може да замрази преговорите за проекта с руския монополист "Газпром". „Нашите разговори относно газопроводи като „Южен поток" ще бъдат забавени", каза комисарят пред германския вестник Die Welt ("Велт").

Йотингер не изключва и опасността от нова газова криза заради конфликта по оста Киев - Москва и неслучайно изразява загриженост за държавите-членки като България, Унгария и балтийските страни, които са "напълно зависими от руския газ". „Но заради това след последната криза преди пет години се активизирахме", заяви той.

Според него европейските страни са си "научили урока и се опитват със собствени усилия до прокарат нови газови връзки". „Днес газът не тече само в една посока, а може да върви и от Запад на Изток. Инфраструктурата за това е готова", каза той.

В тази връзка той приветства решението на европейските ръководители да спрат преговорите за облекчаването на визовия режим за руски граждани. Йотингер изиска и по-нататъшни мерки срещу Москва: „Трябва да се преговаря за замразяването на банкови сметки на олигарси и управляващи".

Все пак комисарят признава пред изданието, че тотални икономически санкции биха навредили и на двете страни. „Би било напълно погрешно, създаваните с десетилетия икономически отношения да бъдат поставени под въпрос, което би коствало работни места както в Русия, така и в Европа", обобщи примирително той.

Междувременно съвместната работна група ЕС - Русия по "Южен поток" не е успяла да поработи и една седмица, след последното заседание на министрите на енергетика в Брюксел на 3 март. Тогава според ИТАР-ТАСС бе решено съвместната работна група да издава съответните нормативни и правови въпроси и "да остава в тясно сътрудничество с държавите-членки относно работата й".

Целта на уговорената с Москва работна група бе обсъждането на достъп на трети компании до тръбата, разпределянето на капацитета и тарифното регулиране - основните спорни въпроси по Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС.

Вестник "Коммерсантъ" писа още в края на януари за срещата на Гюнтер Йотингер с Министерството на енергетиката на Русия в Москва. Тогава представителят на енергийния департамент на ЕК Клаус Дитер Борхарт предупреди, че ако споразуменията на "Газпром" със страните по трасето, включително България, не бъдат преразгледани с оглед Третия пакет, то тогава "ЕС ще намери начин да спре договорите".