Вестниците в понеделник, 10 март

Най-доброто от печата

10-03-2014, 07:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

От днес започва записването за явяване на матури

Култура в Благоевград

Самолет удари парашутист

Отмениха присъдата на шотландец педофил, убил 11-годишния Станислав

Снежен понеделник в Благоевградско

Свързват “Цар Борис III” и “Ботевградско шосе” със скоростен трамвай

Добро утро в понеделник!

Вице Мис България закри бляскаво модно ревю в Бургас

Законът срещу търговските вериги е готов

В съда ще търсят истината за зверската смърт на 3-годишния Асенчо

Права: Родители победиха общински чиновници за правата на децата си

Един осигурен вече издържа повече от един пенсионер

Българи стават доброволци в армията на Путин

Нова мода: 19 цигари в кутия

Жълт код за обилни валежи и силен вятър в Бургас днес

Над 5 000 тона пясък за най-грандиозното издание на Феста на пясъчните фигури

Гаф след гаф в „Под Прикритие” (ВИДЕО)

Нови медали за бургаската лека атлетика

Един осигурен вече издържа повече от един пенсионер

Пенсионираме се, без да спираме работа дори за ден
24 часа

Българите вече ще могат да се пенсионират, без да прекъсват работа дори за ден.

Сега навършилите години и стаж за пенсиятрябва поне за ден да спрат работата и осигуряването си, за да могат да подадат документи в Националния осигурителен институт, независимо че отговарят на всички условия на закона за придобиване право на пенсия.


Най-богатият българин обеднял с 10 милиона лева за година?
24 часа

Драстичен спад на доходите, обявени от богатите българи, отчита приходната агенция.

Според обявеното към края на февруари най-богатият е спечелел с 350 процента по-малко от богаташ номер едно за 2012-та. Дали става въпрос за един и същи човек не е ясно. Това е данъчна тайна. Но разликата е драстична - данъкоплатец номер едно през 2012-та печели 14 милиона, а за 2013-та 4 милиона - с 10 милиона по-малко.


Искат 1 млн. лв. обезщетение за прегазения в Катуница Ангел Петров
Труд

Иск за 1 милион лева обезщетение са завели в Софийския градски съд родителите на 19-годишния Ангел Петров, който бе прегазен при размириците в село Катуница преди три години.

"Искът е безпрецедентен, защото този случай е изключителен като аморално явление и престъпление", обявиха адвокатите Христо и Александър Мишеви, които представляват майката и бащата на загиналия. Те са завели дело по Кодекса за застраховането и на основание Закона за задълженията и договорите, според който всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил на друг. Това е станало, след като Върховният касационен съд постанови окончателно 15-годишна присъда за Симеон Йосифов, прегазил младежа на 23 септември 2011 г. с бус "Форд Транзит" на улица "Стадионска" в Катуница. В автомобила пътували гости на Цар Киро.


Крият експертите към "разследващите" депутати
Труд

Наетите по извънтрудови договори експерти към "разследващите" комисии в парламента са получили 28 290 лева възнаграждения за седем месеца. Броят на сътрудниците, размерът на хонорарите им и дейността, която са извършили, обаче остават тайна.

"Труд" отправи питане до Народното събрание по Закона за достъп до обществена информация, за да получи справка по тези въпроси, но отговорът бе, че това са лични данни, за които законът забранява да бъдат предоставяни. "Разследващите" депутати също отказаха да разкрият имената на експертите си. Справка, с която "Труд" разполага, показва, че харчовете на всичките пет анкетни комисии за периода 1 юни - 31 декември м.г. са общо 30 261 лева.


Сибирски студ и жега
Стандарт

Баба Марта полудя. Сибирски студ и жега ще се редуват през "женския" месец, алармират синоптиците. Те предупреждават за невиждани температурни аномалии. В първите дни на март ще вали обилно, като в отделни райони на страната дъждът ще преминава в обилен сняг.

На Пампорово вече е натрупал над половин метър, като нощем температурите падат до минус 5 градуса. До няколко дни обаче ще започне сериозно затопляне. Южни ветрове ще донесат горещ въздух, като в средата на месеца ще настъпи истинско лято. Според метеоролозите термометрите ще показват и над 25 градуса.

Така хората с възможности ще могат този месец да карат ски и после да се излежават по черноморските ни плажове, въздишат служители в офиси и учреждения.


Шейхове купуват БГ четки от злато
Стандарт

Четки за зъби със златни нишки са новият хит в Дубай. Милионерите в "Бурж ал Араб" луднаха по изобретението на 24-годишния българин Георги Тончев. Уникалният хотел, прочут със златото си, поръчал голямо количество за гостите си от ултрамодерните четки на Георги. Това научи "Стандарт" от независимия депутат и експерт към "България без цензура" Светлин Танчев. Младият българин е открил уникална нанотехнология със злато и сребро, която прави четките за зъби антибактериални, уточни Танчев. Първоначално студентът потърсил помощ от т.нар. бизнес ангели във Великобритания. Идеята се харесала и получила финансиране от 100 000 паунда, уточни депутатът. Продуктът вече се произвежда във фабрика във Виетнам, а голяма поръчка за антибактериалните четки направили от "Бурж ал араб".


Един осигурен вече издържа повече от един пенсионер
Сега

НОИ извади поредната тъжна статистика, според която един осигурен у нас вече издържа повече от един пенсионер. Данните на осигурителния институт сочат, че работещите са с почти 600 000 повече от представителите на третата възраст. Но пък не малка част от заетите работят временно или на непълно работно време. Това означава, че внасят осигуровки върху суми, много под средния осигурителен доход и не за цяла година. След преизчисляване на броя на осигурените към пълна заетост се оказва, че той драстично намалява, показват цифрите на НОИ, с които "Сега" разполага. Негативната тенденция е от години, като само през 2008 г. условният брой осигурени на пълен работен ден успява леко да надвиши броя на пенсионерите. Тежката демографска ситуация не се е променила и през 2013 г., въпреки отчетените с над 50 000 повече осигурени.


Двойно нараснали жалбите срещу банки
Дума

Два пъти са нараснали жалбите на потребителите срещу банки и частни съдебни изпълнители през 2013 г. спрямо предходната година. Ако през 2012 г. те са били 12%, през миналата година вече са 25 на сто от всички подадени жалби на потребители. За това алармираха вчера активистите от Гражданското движение "ДНЕС", които представиха статистика за подадените жалби.

Над 21 000 граждани са посетили приемните на движението, юристите им са консултирали над 8000 души. Около 60% от всички жалби са срещу естествените монополи и мобилните оператори, като най-голям дял от тях - близо 40%, са срещу "Топлофикация", 27% - срещу мобилните оператори, 21% - срещу ЕРП-тата, 12% - срещу ВиК. За 8-те години от съществуването си пък частните съдебни изпълнители са събрали от длъжници 4,41 млрд. лв. За около 3 г. дейност на "ДНЕС" са заведени над 12 000 дела, като половината от тях вече са спечелени от гражданите.


Телеком регулаторът е на път да получи повече власт
Капитал дейли

Телекомуникационните компании да прилагат решенията на регулатора, независимо дали ги обжалват в съда. Това предвижда проект за изменение на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), внесен за обсъждане в Народното събрание в петък. В момента мобилните оператори не са длъжни да приемат веднага разпоредбите на Комисията за регулиране на съобщенията, тъй като имат право да ги обжалват в съда, ако не са съгласни с тях. Едва след като се произнесат магистратите на последна инстанция и решението е в полза на регулатора, компаниите са длъжни да въведат промените. Законопроектът още не е влязъл за обсъждане в парламентарната комисия по транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той е внесен от председателя на парламентарната комисия Камен Костадинов от ДПС и членовете Петя Раева, Ердинч Хайрула и Георги Свиленски.