Ангела Меркел срещу Москва, няма да отиде на срещата на Г-8

Меркел заяви преди време, че референдумът в Крим е в разрез с конституцията на Украйна

Германският канцлер Ангела Меркел няма да участва в срещата на върха на 8-те най-развити държави в света – Г-8, насрочена за юни в руския курорт Сочи, ако се стигне до референдум на 16 март месец за бъдещето на Крим.

Меркел заяви преди време, че подобно всенародно допитване е в разрез с конституцията на Украйна. Според германски анализатори референдумът ще бъде манипулиран в съветски стил и изходът е предопределен – в мнозинството си населението ще каже “да” за присъединяването на Крим към Русия.

Москва също втвърди тона. Оттам заплашиха заплашиха, че ако САЩ наложат сурови санкции срещу Русия, ще бъдат замразени взаимните инспекции на ядрените въоръжения на двете свръхсили.

Положението в Крим остава драматично. Чужди журналисти и наблюдатели биват сплашвани. Изключени са всички украински тв канали, а столицата Симферопол е обсадена от проруски “защитни сили”. Планът на Владимир Путин вече е в ход, след като в четвъртък местният парламент отправи молба към руския президент за приемане на полуострова в Руската федерация. Временното правителство в Киев и Западът категорично се противопоставят на такъв вариант.