Вестниците в неделя, 9 март

Най-доброто от печата

09-03-2014, 08:11

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Местан обвини БСП в абсолютна некоректност
„24 Часа"

Поставянето на ДПС на една плоскост с ГЕРБ и "Атака" е абсолютно некоректно, обяви лидерът на движението Лютви Местан по повод приетата в петък от Националния съвет на БСП декларация срещу политическата омраза.
"БСП е силно обезпокоена от тази омраза. Отговорност за този език носят и политическите сили в парламента, особено ГЕРБ. "Атака" и ДПС също си служат с този агресивен език", гласи политическият документ, приет изненадващо от червения пленум. В него се реагира и срещу претенциите на мюфтийството към бивши вакъфски имоти.

Сергей вика Бойко на дуел
„Стандарт"

Сергей покани Бойко на дуел преди евровота. "Каня лидера на ГЕРБ да направим европейски дебат за България в Европа", заяви председателят на ПЕС и БСП Сергей Станишев в предаването "Панорама" по БНТ в петък вечер. Според него ръководителите на двете най-големи партии в страната трябва да зададат тона за цивилизован дебат преди изборите за Европарламент. Станишев е на мнение, че лидерите на ГЕРБ и БСП трябва да заявят коя партия какво място вижда за България в ЕС. "След няколко дни ще стане ясно кой ще води листата на БСП, каза Станишев. Много е важно хората да разберат, че за първи път всеки гражданин на Европейския съюз ще може да каже своето мнение кого иска да види за председател на Европейската комисия, каза още соцлидерът.

ЦСКА пак удари "Левски" - 1:0 в лудо дерби
„Новинар"

ЦСКА победи "Левски" с 1:0 в луд мач от 26-ия кръг на "А" група.
"Армейците", които биха с 3:0 и през есента, направиха дубъл над вечния съперник за първи път от 27 години насам. Единствения гол отбеляза Емил Гъргоров от дузпа в 69-ата минута.
Преди това капитанът на "сините" Станислав Ангелов сътвори грандиозна глупост, която предреши дербито. Пелето събори резервата Тони Силва в пеналта и бе изгонен за втори жълт картон, а Гъргоров бе безмилостев от бялата точка.

И Китай ни бие по заплати
„Стандарт"

Минималната работна заплата в България е по-ниска от тази в Китай. В азиатската държава дори и в селските райони, където в момента има бурно развитие, взимат по-високи месечни възнаграждения отколкото тук. Това обяви Робърт Кайло, старши икономически консултант в Международната организация на труда, на конференция за заетостта и доходите, организирана от синдикатите.
Минималните месечни възнаграждения в различните провинции на Китай в момента варират от 160 до 240 USD долара.
Така със 135 евро на месец страната ни е последна не само в ЕС по минимална заплата. Като се приспаднат данъци и осигуровки, се получава 96 евро, или по 3,60 евро на ден, а това е напълно недостатъчно за оцеляване, заяви Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите. Тя обяви, че постигането на икономически растеж трябва да минава през повишаване на доходите, а не през тяхното замразяване.

Калинка без диплома, но с вълшебна карта
„Стандарт"

Съименничката на скандалната чиновничка била сред най-бедните в Загорци.
Притежателката на вълшебната дебитна карта, която в продължение на 9 месеца даваше по 400 лева на ден, се казва Калина Илиева. Това обаче не е оная Калина, с фалшивата диплома от Германия от фонд "Земеделие", майтапеха се вчера полицаите в Нова Загора. Новозагорската Калина Илиева е на 21 години и без никаква диплома. От средата на миналата година до началото на тази седмица тя успяла да прибере почти 100 000 лева заедно със своите роднини от местното село Загорци. Сумата е 95 600 лева, уточниха от МВР. Полицаите разплели цялата схема след проблем с картата на Калина при покупка в "Технополис". Впоследствие станало ясно, че общо шестима са замесени в схемата за точене на пари от банкомати у нас и в Гърция.

Здравното министерство ще сваля цените на лекарствата със закон
„Сега"

Производителите ще са длъжни да предлагат на НЗОК стойностите на медикаментите от 2010г.
Отчаяните опити на здравния министър Стефан Константинов да излезе сух от скандала с цените на лекарствата доведоха до абсурдни законодателни инициативи. "В Закона за здравното осигуряване ще се запише, че цените, на които здравната каса ще плаща медикаментите, прехвърлени от Министерството на здравеопазването (МЗ), ще са не по-високи от цените, на които министерството е плащало през 2010 г.", съобщиха от МЗ. Става дума за препаратите за рак, за редки болести и за трансплантирани пациенти. Според МЗ очакваният финансов ефект ще е 10-15 млн. лв., или средно над 50% отстъпка за всяко от лекарствата.

Бургазлия обяви 11,7 млн. лв. доходи
"Монитор"

11,7 млн. лева доход през 2011 г. е декларирал бургазлия. С това той се нарежда на първо място по постъпления. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП) на база на подадените до момента декларации за облагане на доходите на физически лица. Според данните на ведомството през миналата година 40 българи са заработили 140 млн. лева.
Четири души са декларирали доходи от над 5 млн. лева, съобщиха пред „Монитор” от НАП. 38 пък са били хората, които са заявили, че имат постъпления от над 2 млн. лева. От данните на приходната агенция става ясно още, че повечето заможни българи живеят в столицата - 16 души, декларирали доход над 1 млн. лева, са софиянци.
Милионери има още в Сливен, Ямбол и Хасково.

Бойко нареди: Властта е кауза, не бонуси
„Стандарт"

Висшият ешелон в държавната администрация ще се труди за кауза, а не за бонуси, отсече премиерът Бойко Борисов. Изискването важи за министри, зам.- министри и областни управители.
"С една дума този, който е дошъл за кауза, няма да получава пари", категоричен бе Борисов пред Нова телевизия. "Аз им казвам така: "ГЕРБ дойде като различна партия и с това показва, че сме различни. Аз ви предупредих, че пари няма да изкарате през този мандат и няма да получавате различни от заплатите", каза Борисов. И допълни, че не може да изисква това от обикновените хора, които работят в дирекциите в различните министерства. "Както виждате, ние техните пари не закачаме", каза премиерът.
В същото време Борисов определи като популизъм нареждането си за връщане на бонусите, защото заплатите, които взимат, са ниски, а отговорността, която носят - огромна. Борисов упрекна своите, че са използвали тезата на лидера на ДПС Ахмед Доган, когато са се обяснявали за взетите допълнително пари. Те се извинявали, че не са взимали пари от бордове, каквато забрана имаше, а от фондове. Затова той им наредил и тези пари да върнат. Борисов отново повтори, че ще бъде приет закон, който да отрегулира всички бонуси и ще бъдат увеличени парите на министрите от следващото правителство, "за да не се налагат да правят такива трикове".

Димитър Главчев: НАП да провери фирмата, платила хонорара на Доган
"24 часа"

Първанов или Станишев. Нека сега двамата да призоват своите да върнат бонусите и да се види кого от тях ще послушат.
Извън шегата се видя, че във всяко отношение ГЕРБ са различни. Никой преди нас не е правил това - да връща пари Сигурен съм, че стопроцентово тези пари са получени законно, макар да има други органи, като Сметната палата, които да го проверяват. Ние затова се обърнахме към нея, когато тръгна дебатът по темата. Оттам получихме информация какво се е случвало с държавните бордове, известните фирми-хранилки на властта, за които обществото знаеше, че са източник на основните доходи на политическите лица.