Бареков дарил половин милион на партията си "от закуски"?

Председателят на „България без цензура” Николай Бареков е дарил за дейността на партията лични средства в размер на 480 000 лв

Тъй като според Закона за политическите партии физическо лице няма право да дари повече от 10 000 лв. на политически съюз, Бареков е направил дарение на гражданското сдружение към партията. То е постъпило по сметка в „Райфайзенбанк” на 29 януари 2014 г., а от „България без цензура” съобщават за него повече от месец по-късно.

„Волята на дарителя е тези средства да бъдат предназначени за покриване на разходите на офисите на сдружението в страната, в които се развива благотворителна дейност, в основата на която е безплатната административна и юридическа консултация на граждани в беда, чиито проблеми не са срещнали разбиране от държавните и общинските институции – областни администрации, кметства, телкове, болници, както и за граждани, които са станали жертва на частни съдебни изпълнители, банки, имотната мафия и други", се изтъква в прессъобщението на партията за дарението.

В него се подчертава, че лидерът е най-големият дарител на сдружението.

Дарените близо половин милион лева пък били от „спестени пари от мениджърски договори и продажба на акции и дялове от фирми, за които е уведомена НАП по надлежния законов ред”.

В съобщението настоятелно се припомня, че Николай Бареков се е отказал от банковата тайна, с което записал „нова страница в българската политическа действителност”.

Той обаче никога не е посочвал размера на доходите си като журналист, а въпросите за финансирането на мащабната телевизионна кампания на „България без цензура” преди да стане партия избягва винаги с аргумента, че има договори за всичко, съобщава bTV.

Без да разкриват как е забогатял лидерът, от „България без цензура” го наричат „първия политик, който не забогатя от заменки, приватизация и далавери, а влезе в политиката, дарявайки личните си средства в полза на нуждаещите се български граждани”.