41% от българите искат повече жени в политиката

Светът би бил по-добро място, ако политиците са жени, отчита изследване

Светът би бил по-добро място, ако политиците са жени. Такова е мнението на повече от една трета от хората, сочи глобално обществено проучване на общественото мнение, проведено от агенцията  за социални и маркетингови проучвания "Гълъп Интернешънъл". В изследването за 2013 година са включени 66 806 души от 65 държави, като е представително за 77% от световното население.

34% от респондентите отговарят положително на въпрос "Ако политиците бяха предимно жени, според Вас дали светът щеше да бъде по-добър, по-лош или същият?". За 41% разлика не би имало, а само 17% вярват, че повече жени в политиката ще означава по-лош свят.

В България 41% считат, че светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени, а само 7% са на коренно противоположното мнение. Това ни нарежда сред явните поддръжници на идеята за повече жени в политиката, сочи проучването. От резултатите става ясно, че 35% от анкетираните у нас  избират опцията „същият”. 17% се колебаят или не отговарят.

Ако се сравни по региони т.нар. нетен резултат - разликата между дяловете на отговори „по-добър” и „по-лош” – картината изглежда така: Северна и Южна Америка отбелязват най-голяма разлика в полза на тези, които смятат, че повечето жени в политика ще имат положително влияние върху света - 33%, сравнено със Западна Европа с 24%, Източна Европа с 15%, Азия с 14% и Африка с 11%. Близкият Изток и Северна Африка е единственият регион, в който респондентите като цяло посочват, че светът би бил по-лошо място, с повече жени в политиката, като опцията „по-лошо” бележи 2% предимство.

Като цяло, докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, то при пола разликата е очевидна. При жените нетният резултат е 25% в полза на очакването, че светът ще бъде по-добър, ако политиците бяха предимно жени. За сравнение – нетният резултат при мъжете е само 10%.

Религията също оказва влияние върху отговорите. Подкрепа за присъствието на повече жени в политиката се среща най-вече сред изповядващите юдаизъм, хиндуизъм и католицизъм (съответно с нетни резултати от 54%, 27% и 26%). Мюсюлманите са единствената религиозна група, която не подкрепя присъствието на повече жени в политиката (нетен резултат от - 3%).