Военни игри

300 американски войници и 12 изтребителя F-16 ще бъдат прехвърлени в авиобаза в местността Ласк в Полша през следващата седмица. Целта на това прехвърляне е военно учение, съобщи вчера на пресконференция полският министър на отбраната Томаш Семоняк.

В съответствие с подписаното в 2011 г. полско-американско споразумение за обучение на полски военни пилоти в републиката един на три месеца на ротационна основа ще пристигат подразделения на ВВС на САЩ. Количеството на войниците във всяка смяна с продължителност от 2 седмици до един месец не може да надвишава 250 души.

Американският ескадрен миноносец “Тракстън” премина вчера следобед през Босфора, за да участва в учение в Черно море, в разгара на противопоставянето между САЩ и Русия по въпроса за Украйна, предаде АФП.

Бойният кораб напусна в четвъртък натовската база “Суда” на остров Крит. Американският военноморски флот съобщи, че той ще участва в учение с военноморските сили на България и Румъния, предвидено много преди отплаването му от САЩ. Турция е дала разрешението за преминаване на Босфора още през февруари. Учението започва на 11 март. То е планирано през 2013 г., част е от съвместната подготовка на ВМС на трите държави и няма връзка със събитията в Украйна.

“Тракстън”,  с водоизместимост 8230т, ще посети пристанище Варна от 12 до 14 март. От кораба може да бъдат изстрелвани крилати ракети и ракети земя-въздух. Имаше информация, че самолетоносачът “Джордж Буш” също ще се отправи към акваторията на Черно море, но впоследствие тя бе отречена. В момента самолетоносачът се намира в Егейско море.