Вдигат осигуровките поне с 2%?

Вдигане на осигуровките с поне 2% ще обсъжда на 12 март комисията по осигурителни отношения на Националния съвет за тристранно сътрудничество

Ако мярката бъде одобрена от синдикатите, бизнеса и правителството, тя ще залегне в пакт за реформа в осигурителното и трудовото законодателство.

Предложението за вдигане на осигуровките е направено от КНСБ, но се подкрепя и от правителството. То предвижда вноската за фонд "Пенсии" да бъде увеличена с 1% и да стане 18, 8 %. Това ще вкара в НОИ допълнително 190 млн. лв. на година, пише "24 часа".

Увеличение с 1% се предлага и за осигурителната вноска за фонд "Безработица", за да достигне 2% от заплатите. И тук очакваният ефект е около 190 млн. лв. допълнителни приходи.

Ако двете предложения бъдат приети, общо осигурителните удръжки към НОИ ще стигнат 24,30% от заплатата. В момента 60% от общата осигурителна тежест се поемат от работодателя.

"Основната причина за дефицитите в НОИ са намаленията на осигурителните вноски в предходните години. Ако искаме стабилна пенсионна система, трябва да се увеличат вноските. Световната банка препоръча дори ръст с 6% на вноската за пенсия", мотивираха предложението вчера от КНСБ.

От доходите от наеми и аренда също да се плаща осигуровка за здраве в размер на 8%, включва друго предложение, което ще бъде обсъдено от тристранката. Здравна вноска върху доходите от имоти обаче ще плащат само хора, които не се осигуряват по друг начин.

Сред обсъжданите от синдикати, бизнес и правителство промени в осигурителния кодекс ще бъде и въвеждането на пенсионна възраст за всички категории осигурени лица. Сега военните и полицаите нямат минимална възраст, преди която не могат да се пенсионират.

Освен синдикалистите от КНСБ предложения по осигурителното законодателство е дала и Асоциацията на индустриалния капитал в България. Искането на бизнеса е да се отмени въведената от 2010 г. временна мярка, според която работодателят плаща 70% от заплатата за първите 3 дни болничен на работника, а едва след това обезщетението е от НОИ.