През 2014-та тръгва депото за отпадъци "Братово – запад"

В процес на оформяне е леглото на клетка 2

Към момента пред  завършване е строителството на клетка 1 от депото за отпадъци "Братово – запад", която е с капацитет 400 000 тона отпадъци и обем 450 000 куб.м.

Изградена е дренажната система под дъното, обходните скатови канавки. В процес на оформяне е леглото на клетка 2, в процес на строителство са опорната дига, сградата за  съхранение на опасни отпадъци на площадката, отредена за екопарк, канализация и изгребна яма, маслоуловител и резервоар. Предсти обявяване на обществена поръчка за доставка на мобилното оборудване – машини и съоръжения за експлоатацията на депото.

В обхвата на регионалното депо като център за управление на отпадъците са включени за проектиране и изграждане на 1-ва клетка, инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци, локална станция за пречистване на инфилтрата и отпадъчните води, рециклиране на строителни и едрогабаритни отпадъци, съоръжение за възстановяване на материали, както и склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита.

За колекторната система за биогаз и инсталация за оползотворяване на биогаза се предвижда само проектиране. Изпълнител на проектирането и строителството на депото е консорциум "Бургас екодепо 2012", в който влизат "Пътстрой Бургас" ЕООД, "Екокем – Палвелу" ООД и "Строймонтаж" ЕООД. Стойността на поръчката е 16 865 647 лв. без ДДС.

Депото е компонент от проекта за изграждане на Регионална система за управление на отпадъците в регион Бургас, финансиран от ОП"Околна среда". Общата  стойност на проекта е 43 231 121 лв., а срокът за изпълнение - 44 месеца - от 25 август 2011 г. до 25 април 2015 г.