БСП (само)изключи Първанов и останалите

Добре дошли в миналото

С 85 гласа "за", 3 "против" и 2 "въздържали се" червеният пленум изключи от БСП Георги Първанов, Румен Петков и други членове на Националния съвет и учредители на АБВ. Формулировката е "констатира прекратяване на членството", тоест самоизключване, съобщиха онлайн медии.

Другите (само)изключени са членовете на НС Евгений Желев, кметицата на Перник Росица Янакиева, Ивета Станкова-Пенкова и членове на Инициативния комитет на АБВ - Емил Константинов (бивш областен и общински председател на БСП-Монтана), Владимир Калчев (бивш общински председател на БСП-Добрич), Бойка Арабаджиева (бивш общински председател на БСП-Кирково) и Людмил Веселинов.

Като причина за "самоизключването" се посочва системно нарушаване на уставните норми, изразяващо се в активна дейност в подкрепа на друга листа, нарушаване на единството и единодействието в партията и неизпълнението на колективно взетите решения.

Прекратено бе членството на проф. Георги Близнашки за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика. Професорът оглави Инициативен комитет за събиране на подписи за референдума, предложен от президента Плевнелиев и така изкриви партийната линия.

В коментари във Фейсбук дори симпатизанти на левицата недоумяват защо е трябвало да бъде изключен бившият конституционен съдия и университетски преподавател проф. Георги Близнашки. Така на практика се ликвидира всякакво инакомислие.

Единственото обяснение, което обаче е нож с две остриета, е силно стягане на редиците и дисциплината предизборно и ясен знак, че партийната линия трябва да се следва плътно и без възражения. Нещо, което ни връща няколко десетилетия назад.