Далай Лама подкрепи еднополовите бракове

Будизмът признава съществуването на различни форми сексуално поведение, стига да не са насилствени, посочи тибетският водач

Тибетският духовен водач в изгнание Далай Лама публично подкрепи хомосексуалните бракове и се обяви против хомофобията, пишат Западните медии.

Далай Лама беше на посещение в САЩ, свързано със скорошната му среща с президента Барак Обама – третата поред между двамата. Той е гостувал в шоуто на емблематичния водещ Лари Кинг, където двамата са разговаряли по различни теми.

Попитан за позицията си по темата дали да се позволи на еднополовите двойки да сключват бракове, той заявява, че няма проблем с еднополовите бракове, добавяйки лаконично, че това е приемливо в Будизма.

Все пак той смята, че решението за легализиране или забрана е въпрос на лично мнение и индивидуални дебати в отделните законодателства.

"Ако двама души наистина се чувстват по този начин, ако смятат това за по-практично, задоволително и двете страни са напълно съгласни, тогава е ОК”, заявява духовният водач.

По думите му Будизмът приема, че има различни форми на сексуално поведение. А за невярващите той просто се надява, че взаимоотношенията им са безопасни и напълно по взаимно съгласие.

"Тормозът - това вече е нещо напълно погрешно; това е нарушение на човешките права", смята Далай Лама.

Вижте пълния разговор между него и Лари Кинг във видеото:

Вижте тук цялото интервю на Лари Кинг с Далай Лама