Данъчните в Добрич погнаха цветарките

Мисия Добрич

07-03-2014, 15:09

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

До 14 часа днес са проверени 5 обекта

Инспектори от „Оперативни проверки“ към Националната агенция за приходите / НАП/ в Добрич  започнаха  проверки в обекти, които търгуват с цветя и растения. Проверките имат за цел да установят коректното ли се отчитат извършените продажби и укриват ли се приходи от продажбата на цветя.

До 14 часа са проверени 5 обекта, като в два от тях данъчните са установили, че търговците укриват оборот, като не маркират на касовите апарати извършените продажби. На нарушителите ще бъдат съставени актове за административно нарушение. Друг от обектите е поставен под постоянен физически контрол, за да бъде установено има ли нарушения при отчитането на оборота.

Проверките ще продължат и през следващите дни. След приключването им и анализиране на резултатите е възможно  на фирмите, нарушили данъчното законодателство, да бъдат извършени пълни данъчни ревизии.

От дирекция „Управление на риска“ в ЦУ на НАП е извършен анализ на риска „Укриване на печалби от лица, произвеждащи или търгуващи с цветя и растения“. Установено е, че средногодишно бюджетът губи по 6,9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци.

Въз основа на данните от анализа на този риск, той е включен в Програмата за спазване на законодателството и за намаляване на нивата на риск през 2014 г. Оперативните проверки, извършвани и в Добрич, са на национално ниво и  са първа крачка от цялостната  програма.

От НАП Добрич напомнят на търговците, че лице, което не издаде фискална касова бележка (фискален бон), се наказва с имуществена санкция – за юридически лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1000 до 4 000 лв. За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата е от 100 до 500 лева.

Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 .