Психоложката Деси Иванова: Жените знаят какво искат!

Животът

07-03-2014, 16:30

Снимка:

Деси Иванова

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Дами, честит 8 март! В аванс

Осми март, денят на мама, денят на жената, празникът на колежката... Както и да го наречем, то това е ден с над стогодишна история и с важно значение за живота на съвременните жени.

В колекцията от спомени, която всяка една вече пораснала дама има, днес са ни останали особено скъпите, когато се опитваме да кажем какво точно празнуваме на 8-ми март.

Утре се навършват 105 години от първото отбелязване на Международния ден на жената. На 8-ми март се отдаваме на желанието си да не работим, да бъдем специални, да ни подаряват цветя, да ходим на фризьор, козметик и спа... Утре е ден, който реабилитира уважението ни към нас самите.

У нас 8 март, донякъде под влиянието на социалистическото минало, се е утвърдил не само като Ден на жената, но и като Ден на майката. Много жени на 8 март получават стихчета, подаръчета и цветя от децата си, както и цветя и подаръци от мъжете около тях. В което няма нищо лошо.

"Самият празник на жената тръгва като честване на нейната независимост, свободата й да гласува и да бъде равна с мъжете.  У нас по-често 8 март е празнуван като Деня на майката. Майчината роля пък сама по себе си включва и други неща – грижата за дома, децата.", каза за Plovdivutre.bg психологът Десислава Иванова.

Из женските желания

Понякога стоим и се чудим - кой прав, кой крив! На жените ли наистина никога не може да им се угоди, или мъжете просто никога не правят нещата както трябва?

Е, то вече се разбра, че такова чудо като г-н/г-жа Идеален/а не съществува, но, като се замислим, такова чудо като напълно доволен човек е дори по-трудно да се открие.

"Жените, както и всеки човек, знаят какво искат. Понякога обаче хората изявяват нужните и потребностите си по малко по-заобиколен начин. Страхуваме се, че ако кажем това, от което имаме нужда, то няма да бъде отчетено и желанието ни няма да бъде удовлетворено. Просто по-друг начин заявяваме потребностите си и от там идва тази обърканост, че жените не знаят какво искат. Докато в природата на мъжа е, когато иска нещо да си го взима.", коментира Десислава Иванова.

За съвременната дама

Съвременната жена иска да се конкурира с мъжете – да е независима, да си изкарва сама дохода, да гради кариера. При младите момичета често кариерата застава на първо място, защото жените, както и мъжете, имат нужда от сигурност. Това се дължи на страха, който изпитват двата пола, от евентуална раздяла с партньора. Въпреки това хората рискуват – събират се, правят семейства и създават деца. До преди 20-30 години обаче, дамите раждаха много по-млади, на 18-20, докато сега все по-често се среща манталитета на англоговорящите страни, където е нормално да имаш поколение след 30-тата годишнина, допълва психологът.

Факт е, че жените си обичат 8 март, въпреки баналния аргумент, че е някаква глупост да ни почитат с цветя и подаръци веднъж в годината.

"Мъже, уважавайте жените си и се интересувайте повече от тяхната личност", прозова Деси Иванова.