Европейската комисия е сериозно загрижена за ситуацията около "Южен поток"

В Дъблин Бойко Борисов информира енергийния комисар Гюнтер Йотингер за ситуацията в българския сектор

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов информира европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер за ситуацията в българския енергиен сектор. Двамата се срещнаха в Дъблин, където Борисов в момента е на посещение по повод конгреса на Европейската народна партия (ЕНП).

"Българското правителство изкуствено задържа цените на електроенергията чрез политически натиск и това в един момент ще рефлектира върху българските граждани", заяви лидерът на ГЕРБ.

Той информира еврокомисар Йотингер и за това, че настоящото правителство на БСП, ДПС и „Атака” продължава и в момента да харчи пари, и да подписва различни документи по проекта „Южен поток”, докато Европейската комисия е спряла всички процедури около газопровода, за да предоговори всички условия между страните-членки на Европейския съюз и Русия.

"Въпреки че Вие иззехте от някои страни, сред които и България, преговорите за „Южен поток”, българското правителство не се съобразява с решенията и мнението на Европейската комисия. Те продължават да харчат пари, при това пари от националния бюджет на България, които могат да бъдат използвани за други цели, свързани с развитието на страната ни”, заяви Бойко Борисов пред ресорния комисар.

От своя страна Гюнтер Йотинген изрази сериозна загриженост за цялостната ситуация около проекта „Южен поток”, който, по думите му, трябва да се развива по правилата на Европейския съюз. "В този контекст всички страни членки, и Европа, и Русия, всички трябва да се съобразяваме с Третия либерализационен пакет, с околната среда и с всички произтичащи от това въпроси”, беше категоричен еврокомисарят.

Бойко Борисов декларира, че ГЕРБ не е против „Южен поток”, но страната ни трябва предварително да знае и да е сигурна колко ще струва този проект на България, колко години ще го изплащаме и какви ще са печалбите за страната ни от газопровода.

В заключение еврокомисарят по енергетиката Йотингер подчерта, че Европейската комисия и лично той следят изключително отблизо всички процеси, във всяка една страна членка на ЕС, касаещи газопровода. Той изрази увереност, че Европа ще има единна позиция относно параметрите и бъдещето на проекта и те ще бъдат в интерес единствено на ползите за всички европейски граждани.

На срещата присъстваха още заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и водачът на листата на партията за евроизборите Томислав Дончев.