Борисов се срещна с Вивиан Рединг в Дъблин

Борисов запозна Рединг със законодателните промени на БСП, ДПС и Атака, чрез които българската Сметна палата ще бъде политизирана и подчинена от управляващите

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов информира зам.-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг за вътрешно-политическата ситуация в България, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

На срещата, в рамките на конгреса на Европейската Народна партия (ЕНП) в Дъблин, Борисов запозна Рединг със законодателните промени на БСП, ДПС и Атака, чрез които българската Сметна палата ще бъде политизирана и подчинена от управляващите.

„С тези промени БСП, ДПС и Атака си отмъщават на независимата Сметна палата, защото настоящият състав отказва да изпълни политическите поръчки на управляващите при извършването на одитите на различните министерства от времето на управлението на ГЕРБ. Понеже професионалситите в Сметната палата отказаха да бъдат употребени политически, сега върху независимия одитен орган се упражнява политическа репресия, а институцията ще загуби своята експертност и легитимността си пред българските граждани и Европа”, обясни Бойко Борисов пред Вивиан Рединг.

Освен това председателят на ГЕРБ запозна зам-председателя на Европейската комисия и с готвения импийчмънт на българския президент Росен Плевнелиев.

„Политическата репресия в страната е тотална. Управляващите от БСП, ДПС и Атака, и техните политически патерици, не се спират пред нищо и пред никой. Всеки, който си позволи да има позиция и да я отстоява пред българското общество, бива подложен на тотална медийна и политическа саморазправа. Такъв е и случаят с президента Росен Плевнелиев, който е обект на политическа атака от нови съмнителни политически субекти, които изпълняват поръчките на БСП, ДПС и Атака”, подчерта Борисов пред Рединг.

От своя страна зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по правосъдието заяви, че Европейската комисия и лично тя следят внимателно всеки един процес, във всяка страна-членка на Европейския съюз.