Странджа крие ключа към бъдещите климатични промени

Комплексите от гори и техните обитатели ще ни помогнат да оцелеем, смятат експерти

Съхранението на видовото разнообразие от прилепи на територията на ПП "Странджа" обсъдиха специалисти на кръгла маса в Бургас.
В своето развитие Странджа е преживяла неколкократни изменения на климата. Със съхранените през вековете екосистеми тя е един много добър показател за това какво ще се случва занапред. В комплексите от гори и техните обитатели може би се крие ключа към оцеляването в бъдещите климатични промени - смятат експерти.
Като една от древните групи бозайници, прилепите са изключително добър индикатор за екологичния баланс в планината. Това ги поставя във фокуса на внимание при осъществяване на целенасочената дейност на ДПП "Странджа" за съхранение на биоразнообразието в парка и обуславя актуалността на темата. Оцеляването на установените в него до момента 27 вида прилепи е застрашено чрез унищожаването на естествените им местообитания.
В кръглата маса "Мерки за опазване на прилепи в Природен парк "Странджа" се включиха специалисти с опит и интерес към темата, сред които биолози, пещерняци, лесовъди, еколози, екип на дирекцията на парка, Регионална дирекция по горите и др. Показателно бе участието на специалисти от НПНМ - БАН, РИОСВ и спелеолози от клуб "Непиаст".
Важността на обсъждания проблем е в основата на проект за опазване на прилепите, разработван от Стоян Йорданов - експерт биолог и доц. д-р Венцислав Делов от катедра "Зоология и антропология", СУ "Св. Климент Охридски". Разработката им е част от дейностите по проекта за устойчиво управление на ПП "Странжа", финансиран от Европейския съюз.