След оправдателна присъда разследват отново зловещо двойно убийство

Делото пред провал заради липса на доказателства

Съдебното дело за двойното убийство в Рудник е било прекратено и върнато за доразследване. Така едно от най-зловещите престъпления, извършени в Бургаска област през последните години, се отдалечи от произнасяне на присъда.

Живеещите на семейни начала Стоян Вълчев и Тодорка Калпаклиева бяха застреляни в края на септември 2010 г. Малко по-късно за екзекуцията им бе обвинен Иван Симов, познат на семейството. Както жертвите, така и подсъдимият живеят в село Рудник, пише "24 часа". Още от началото Симов отрича да е извършител на убийството. Прокуратурата поиска за него доживотна присъда без право на замяна.

Делото за Рудник приключи на първа инстанция през май м.г. с оправдателна присъда, след като съдебен състав, председателстван от Стефан Стойков, прецени че доказателствата срещу подсъдимия Иван Симов не са достатъчни. Симов, който прекара повече от 2 години зад решетките, се оказа на свобода.

Прокурорът Димо Маджаров протестира пред апелативен съд, но вместо да насрочат заседание, през ноември м.г. магистратите върнаха делото за ново разглеждане на първа инстанция от друг състав.Той обаче преценил, че има нарушения, прекратил съдебното производство и го е върнал на прокуратурата.

Според запознати разследването не е установило със сигурност дали убитият Стоян Вълчев няма живи родители. Между кориците на делото нямало и документ, удостоверяващ, че дъщерята на Вълчев от първия му брак няма претенции като наследник. По време на процеса в съдебната зала бяха само близки на Тодорка Калпаклиева. Роднини на Вълчев не се появиха. Съпругата му, с която са разведени, е разпитвана по време на разследването. Заявила от името на дъщеря си, че момичето живее зад граница и е прекъснала контакта с баща си. Според магистратите това не е достатъчно.

Използвани са формални поводи за връщане на делото, по-важно е дали при новия процес ще бъде представени нови доказателства, уличаващи Симов, коментират юристи.