Расизмът води до... затлъстяване

Още една причина да бъдем толерантни!

Има много причини за това защо все повече хора биват определени като затлъстели. Расизмът може би е една от тях, пише британският вестник "Дейли Мейл".

Честите случаи на расизъм са свързани с повишения риск от затлъстяване сред афроамериканските жени, показва ново изследване. Учените са открили, че жените, които често стават жертва заради цвета на кожата си или своята раса, са по-склонни към затлъстяване.

Резултатите от проучването, направено от Бостънския университет, показва, че взаимовръзката между затлъстяването и расизма е по-силна при жените, които са били подложени на чести случаи на расизъм за период от 12 години. В изследването са участвали 59 000 афроамериканки. Експериментът е започнал през 1995 г.

Степента на затлъстяване на хората в САЩ се покачва през последните няколко десетилетия. Най-голямо повишение има сред афроамериканките, половината от които са класифицирани като затлъстели. Наднорменото тегло е рисков фактор за редица здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и ортопедични проблеми.

Според учените, расизмът е форма на психосоциален стрес, който афроамериканките изпитват, е много големи дози. Смята се, че случаите на расизъм допринасят за затлъстяването. Хроничното излагане на стрес може да доведе до нарушение на регулацията на някои важни невроендокринни функции (това са взаимодействията между нервната и ендокринната система), които могат да повлияят на натрупването на телесни мазнини.