Уникално: кинетични скулптури, задвижвани само от вятъра (видео)

Кинетичната скулптура е създадена от Александър Калдер, тя се различава от традиционния вид скулптури. В този вид скулптурни произведения главна роля заема концепцията за движение. Скулптурите са така създадени, че да се движат от двигатели, различни механизми или даже от самите природните сили.
Ако традиционната скулптура цели да улови върховия момент в движението на формите, то кинетичната скулптура представлява самото движение.
В това отношение скулптурите на съвременния холандски художник Тео Янсен представляват своеобразен връх в механичното предаване на движението. Скулптурите на Тео Янсен представляват фигури направени от маркучи и пластмасови тръби наподобяващи буболечки. Някой от тях са задвижвани от човешка ръка, но повечето се задвижват от налягането в техните резервоари създадено от вятъра. Авторът ги нарича Страндбийст, което ще рече „пясъчни зверове“.

Те са замисляни като част от средата, подобно на скулптурите на Калдер, но те не са статично разположени, а се движат свободно по бреговата ивица. Тези „същества“ са организирани на стада и задвижвани от вятъра движат своите крачка. Усещането е сякаш наистина са живи същества. По форма приличат на гъсеници или летящи бръмбари. Снабдени са с приспособления които да ги предпазят от „удавяне“ в морето. Любопитното за тези скулптури е, че всичко в тях е проектирано от художника, за да изпълни тези цели. Няма нищо комерсиално в скулптурите освен евтините материали от, които са направени. Не се използват изкуствени заряди за задвижване на скулптурите. Цялата енергия идва от природата, по-точно казано от вятъра. Освен това авторът постоянно се стреми да създава нови по форма „създания“ и да усъвършенства механиката на старите. Скулптурите в голяма степен имат за цел да наподобят природните форми и техните движение. Те биват възприемани като  естествени обитатели на бреговата ивица.  Може да се каже, че два от принципите на кинетичната скулптура, а именно движението и свързването с околната среда са доведени  до едно крайно развитие.
Кинетичната скулптура е относително нов дял на скулптурата, но за краткото време в, което съществува са създадени някой неповторими произведения. Споменатите по горе принадлежат именно към тях.