Възможно е повторение на газовата криза от 2009 г.?

Калфин: При налагане на търговско ембарго, потърпевши ще са български износители

Възможно е да се повтори газовата криза от 2009 г. Това заяви българският евродепутат Ивайло Калфин, който се срещна с представители на родните медии в Брюксел. Той допълни:  

„5 години по-късно ние все още нямаме връзки със съседите. Нямаме готовност за бърза реакция при повторен сценарий. При налагане на търговско ембарго, потърпевши ще са български износители. Ответна реакция при такава санкция ще има от Русия. Друг въпрос е какво ще се случи с „Южен поток”.

Калфин не очаква бежанска вълна от Украйна. Той определи размирната държава като жертва на една геополитическа битка от много време, информира „Нюз.бг”. Евентуалното влизане на Украйна в НАТО, както вече се коментира, според Калфин ще се възприеме от Русия като геополитическа агресия.

ЕС е силен в медиацията. По този повод евродепутатът обясни, че е разочарован, че тази позиция не е видял на срещата на върха на външните министри на страните - членки.

Вместо да се търси мирно решение на кризисната ситуация в Украйна, се говори за санкции. ЕС не може да се разбере какви санкции да наложи, коментира още евродепутатът. Един от обмисляните варианти за санкции срещу Русия е усложняване на визите на руски граждани. Тук обаче според него страната ни има интерес при това от облекчен визов режим за руски туристи, които са чест гост по родните ни курорти. Ако има визови санкции, ние сме губещи, категоричен беше Калфин.

Темата за финансовото състояние на Украйна също беше засегната. По този повод Калфин коментира: ЕС не може да запуши дупките в икономиката на Украйна. Помощ за размирната страна според него може да дойде от Международен валутен фонд (МВФ). Финансовата институция е тази, който може да реши незабавните проблеми на Украйна.