Цената на тока се определя с политическа поръчка от страна на управляващите

Публично инструктират ДКЕВР какво трябва да прави

Публично инструктират ДКЕВР какво трябва да прави и не е тайна. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.
„Това е поредното доказателство, че цената на тока се определя с политическа поръчка от страна на управляващите. Това е едно зло, което няма да ни подмине. Рано или късно ще си платим с лихвите за всичко, което се случва в момента”, заяви Добрев.
„Дружества трупат огромни загуби, дефицитите са в размер на стотици милиони, те се финансират с кредити. Колкото повече време съществуват тези дефицити, толкова по-големи ще са кредитите.Сигурно до края на годината тези дефицити ще са в размер на милиарди левове. Тези пари с лихвите ще си ги платят всички консуматори на електроенергия в България”, посочи Делян Добрев.
„Шест месеца се опитваме да ги убедим, че вместо да водят социална политика чрез цената на електроенергията, трябва да увеличат помощите за енергийнобедните. Със 100 милиона нищо не пречат парите да станат 300 милиона – така ще се балансира системата и ще платят цялата сметка на енергийно бедните”, обясни той.
„Регулаторът ще прецени дали ЕРП-та са прави да искат увеличение на цената на тока. ЕСО и производителите все още не са казали дали искат поскъпване или не, само от две компании обаче исканото увеличение е над 10%. Имаме достатъчно примери за това, че ДКЕВР се подчинява на властта. Съставът на регулатора се подменя няколко месеца, защото може би самите комисари се плашат, че за вземаните решения те ще носят персонално отговорност”, заключи Делян Добрев.