5-те най-опасни храни за мъркащите любимци

Кои са симптомите на токсична реакция?

Дозата определя степента на натравяне, но летаргията и загубата на апетит може да са симптоми за токсична реакция. Колкото по-рано засечете евентуалния проблем, толкова по-добре, така че не се колебайте да се консултирате с ветеринар, ако котето ви реагира странно след подобна „почерпка“.

1. Лукът и чесънът може да разрушат червените кръвни телца и да разболеят котките от анемия. Котките обикновено са много по-придирчиви консуматори от кучетата, но д-р Тина Уизмър от Животинския център за контрол на отравянията в САЩ твърди, че има случаи на пухчовци, излапали цели купи с лучени кръгчета.
2. Суровите яйца, точно както и при хората, могат да предизвикат салмонела и при котките. Симптомите на неразположението са множество и могат да включват повръщане, диария, вялост, летаргия. Освен това съществува опасност салмонелата да бъде предадена от животното на стопанина му, което налага да сме още по-внимателни да държим мацата далеч от яйцата и да си мием добре ръцете след като готвим със сурови яйца.
3. Алкохолът. Напитките, съдържащи мляко или сметана, привличат котките, но алкохолните коктейли, които ги съдържат, са токсични за тях. Някои сладкиши също съдържат алкохол, а отделно той може да се синтезира в стомаха на мяукащия любимец, ако той погълне домашно или купено от магазина сурово тесто с мая, което се използва на направа на хляб, тестени лакомства или пица. Дори минимално количество алкохол – погълнат или произведен в стомаха, може да бъде животозастрашаващ за котката, така че при подобен инцидент е важно да се свържете с ветеринаря си още преди да забележите някой сериозен симптом като гърчове например.
4. Суровото месо или риба, също като суровите яйца, могат да предизвикат хранително отравяне при котките. Специално суровата риба съдържа съединение, което разгражда тиамина, витамин от групата B1, който е важен за животинките, а липсата му може да доведе до сериозни неврологични проблеми при вашия мекичък красавец или красавица. „Домашните любимци не са просто мънички пухкави хора – обяснява д-р Уайзмър. - Те имат различни хранителни изисквания и метаболизмът им действа по различен начин в сравнение с хората“. Така че консултирайте се със специалист как да храните и как да не храните любимците си.
5. Риба тон. Меню, богато на риба тон, не само може да предизвика отравяне с живак при вашата котка, но и да я остави недохранена, тъй като тя не съдържа всички важни за нейния организъм витамини и минерали. Малка порция риба тон от време на време няма да й навреди, но в никакъв случай не залагайте на нея като на основен компонент в котешката диета.