Данъчни погнаха цветари по морето за укрити милиони

Ще бъдат проверявани всички обекти, парници, складове, борси, където се продават и отглеждат растенията

Масови проверки започва от днес Националната агенция по приходите в Бургас на цветопроизводители и търговци на едро и дребно на цветя и растения. При нарушения ще бъдат съставяни солидни актове. Ще бъдат проверявани всички обекти, парници, складове, борси, където се продават и отглеждат цветя. На търговците ще бъде направена инвентаризация и засичане на цялата счетоводна документация.

Говорителят на НАП-Бургас Христо Узунов каза, че контролът е част от действия на данъчните, свързани с извеждане в максимална степен на светло на оборотите в сектора на производството и търговията с цветя като целта е заплащане на дължимите данъци в реален размер. При извършен от НАП  анализ на риска „Управление на печалби от лица, произвеждащи или търговци с цветя и растения“ е установено, че годишно бюджетът губи почти 7 млн.лв. от непостъпили ДДС и преки данъци.

Вече има и няколко сигнали, че  цветари в Бургас не издават касови бонове. Санкцията за юридическите лица и едноличните търговци, които не издадат касова бележка, е в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение наказанието е от 1000 до 4 000 лв. За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата пък е от 100 до 500 лева.