До 20 години роботи ще ни помагат с домакинската работа

Проектът за робот-сянка, който трябва да помага на възрастни хора, е готов

Според водещи световни специалисти до 15-20 г. ще бъде разработен робот-слуга, който ще може да ви готви, чисти, пере, посреща и тн. В момента всички големи компании, в това число и Google, и Microsoft  са закупили фирми, занимаващи се с роботика.

Прогнозата направи професор Найден Шиваров, който е ръководител на група по системна роботика към Института по системно инженерство и роботика в Българската академия на науките (БАН). Той взе участие в събитието „Аз, инженерът“, на което Bulgariautre.bg беше медиен партньор.

Експертът представи вече завършения проект за робот-сянка, който трябва да помага на възрастни хора в домовете им. Той е финансира по Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности (2007-2013 г.). Изобретението ще помага при носенето на вода и храна, когато възрастният има нужда, ще осъществява при нужда връзка с лекуващия лекар, обясни Шиваров. Той добави роботът използва интернет интерфейс.

Един робот-сянка струва,  500 хил. евро и за той не се произвежда за масова употреба. За това от БАН са измислили две по-евтини алтернативи Робко 11 и Робко 12. Те са направени със средства от фонд „Научни изследвания“. Първата алтернатива работи посредством джойстик и цената му е малко по-ниска, тъй като в него са използвани нетолкова скъпи материали. Робко 11 може да носи храна и вода. Същевременно Робко 12 работи в полу-автоматичен режим и той трябва да знае къде се намира бутилката с вода, която ще пренесе, както и къде се намира възрастния човек.