Павлова: Отмяната на публично-частното партньорство е скандална!

Явно някой проект не може да мине, затова управляващите отменят цял закон, смята депутатът

Народният представител от групата на ГЕРБ Лиляна Павлова отправи критики към министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева заради министерското решение да се отмени публично-частното партньорство. Това информираха от пресцентъра на политическата партия.

"Скандално е, че след девет месеца „министерстване” първия законопроект, който министърът внесе, е Закон за отмяна на закона за публично-частното партньорство”, коментира тя.

На днешното си редовно заседание Министерският съвет одобри решение, с което се предлага на Народното събрание да се отмени този закон. Фактически с премахването му отпада критерият „икономически най-изгодна оферта” при избора на частен партньор от страна на публичния, което, според Павлова, означава обществени поръчки „на тъмно”.

Бившият регионален министър обясни, че сегашното правителство не иска да има състезателна процедура за избор на партньори от частния сектор, а те да бъдат посочвани по лична преценка и по нечие "указание". „Отпадането на критерия "икономически най-изгодна оферта" означава, че цената и другите критерии ще се определят на "тъмно", по лична преценка”, коментира тя.


В мотивите пише още, че „може да се отбележи, че действащата нормативна уредба на ПЧП в България е съобразена принципно с европейските изисквания, но не са налице достатъчно механизми, които да гарантират съответствието между държавните и общинските приоритети в областта на ПЧП, включително изрично предвидено задължение за съгласуваност между програмните документи на национално и общинско ниво".

Според Лиляна Павлова това реално означава: "Законът отговаря на европейските изисквания, но пречи на приоритетите на управляващите да сключат неизгодни за държавата и данъкоплатците договори, но изключително изгодни за тях самите”. По думите ù явно някой "важен" проект не може да мине и затова се отменя цял закон.
"Абсолютно несъстоятелен е и аргументът, че понеже досега нямало сключени договори за ПЧП по този закон, значи не работи и трябва да бъде отменен, но да не забравяме, че той е в сила едва от началото на 2013 г., година, в която имаше извънредна политическа обстановка и се смениха три правителства“, посочи още депутатът.