Опитът на Френската ривиера работи за българските общини

Региони

05-03-2014, 15:57

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Престижен форум ще срещне бизнеса, общините и университетите на двете държави

Конференция в сферата на устойчивото развитие ще събере на едно място опита на България и Франция. Домакин е София.

На 7 март, в петък, столичният хотел „Шератон” ще посрещне гостите на конференция за устойчивите градове „Бъдещето на Европа”, където идеи и практики ще обменят френски и български общини, администрация, университети и бизнес.

Челен опит за развитие на общините ще ни даде най-бляскавата част от континента – Лазурният бряг (Côte d'Azur) или, както го познаваме у нас, Френската ривиера.

Организатори на форума са Българската асоциация за устойчиво развитие (БАУР) и Балканския център за устойчивост и екоинженеринг, а партньор е Българска асоциация на водите (БАВ).

Целта на събитието е да даде на българската аудитория трансграничен опит в сектора на устойчивото развитие в градовете. Ето защо за лектори са поканени утвърдени експерти от публичния и частния сектор, а за гости – ресорните зам.-министри.Ще бъдат представени успешно реализирани във Франция, и в частност на Лазурния бряг, проекти, както и възможности за финансирането на подобни у нас. Как малки общини се групират и превръщат в метрополиси и за първия такъв на Ривиерата ще разкаже Клодин Теразони Библок, професор в университета „Софиа Антиполис“ (Ница), зам.-кмет на община Турет Люванс. Катрин Юие, генерален директор на община Грас, ще представи опита си за планиране териториите при урбанизирането им за развитието на туризъм. Как община Оливе, регион Орлеан, е осъществила идеята си за  преплитане на добри практики в областта на устойчивото развитие пък ще разкаже Люк Шапрон, генерален директор в администрацията на градчето.

За професиите на бъдещето ще говори проф. Ерик Дюмец, директор на Институт околна среда, управление на риска и устойчиво развитие към университета в Ница. Ще бъде представен пилотен проект, свързващ образователни институции, изследователски центрове и индустрия.

В София ще бъде и председателят на работодателския синдикат на хотелиерите и ресторантьорите на Лазурния бряг Мишел Чан, собственик на хотели и общински съветник в Ница. Презентацията му е посветена на сектор туризъм и пилотния европейски проект „Shmile 2“.