Леся Оробец ще бъде новият кмет на Киев?

От декември 2012 година е народен депутат от партия "Родина"

Леся Оробец е депутат във Върховната Рада от партия "Родина". Родена е през 1982 година в Киев. През 2005 година завършва Института по международни отношения в Киев, където получава магистърска степен с квалификация "Международно право", преводач от английски.

От 2002 до 2004 година работи като помощник-юрист в частно предприятие в Киев. През 2004 година е била помощник-консултант на Юри Оробец, който й е баща. Той умира през октомври 2006 година в катастрофа в Киев.

От май 2007 година е частен предприемач и съучредител на компания за бързи кредити. В париода от 2007 до 2012 година е народен представител, избран от листата на Наша Украйна - НУНС. Ръководител е на комисия по въпросите на образованието и науките във Върховната Рада на Украйна.

От декември 2012 година е народен депутат от партия "Родина".

Секретар е на парламентарната комисия по външните работи. Безпартийна.

Омъжена, с две дъщери. Леся Оробец се прочу с това, че в средата на януари тази година засне как служители на сигурността раздават гранати.

В тази връзка тя написа във Фейсбук - "Преди час, стоях и снимах с мобилния телефон как Берут раздават гранати. Върху мен се нахвърли тълпа от минимум пет здрави беркутовци, с маски и пълно бойно снаряжение, които ме ритаха. Аз паднах и силно ударих главата си, но каската ме спаси". По думите на Уробец, берукотовците са унищожили записа от телефона й. Трима мъже се опитали да я защитят, но също били пребити от Беркут.

"Телефонът ми бе избит от ръката, смачкан и всичко бе унищожено от него".

Преди час депутатът Уробец написа пост на стената си във Фейсбук, че ще се кандидатира за кмет на Киев.